Re: čerpání dovolené po MD
Z hlediska nároku na dovolenou i čerpání MD patří do odpracované doby. Takže jí za rok 2011 vznikne celoroční nárok ("odpracováno" více než 60 dní)...proplácet dovolenou nebudete, ta se proplácí jen při ukončení PP...zam-kyně bude čerpat dovolenou z roku 2010 a násl. za rok 2011.
Mohla bych připojit dotaz:
naši zaměstnankyni končí 20.4. MD - následně bude čerpat
11 dní staré dovolené 2010 a 20 dní dovolené 2011. Jde mi
o svátek 25.4., který je v době čerpání dovolené - vím, že
ten den nebude čerpat dovolenou, ale budeme jí ho proplácet?
(Zaměstnankyně původně odměňována měsíční mzdou - svátky placeny náhradou) - díky
Svátel přerušuje dovolenou, takže zaplatíte svátek a dál pokračujete v čerpání dovolené.
Porozumíte, když si nastudujete příslušná ustanovení zákoníku práce.
§ 216 odst. 3 věta druhá
§ 217 odst. 5
§ 223 odst. 1 poslední věta - to je přesně to, proč musí dostat (čerpat) všech 25 dnů dovolené.
ZP např. zde: http://business.center.cz/business/pravo/zakony/zakonik-prace/cast9h4.aspx
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 4. 2011 10:34
dobrý den, četla jsem tady několik dotazů ohledně tohoto tématu. Mám podobný příklad, zam-kyně skončí 1.5.2011 MD, požádá o čerpání dovolené z roku 2010. Jedná se mi, zda jí taky vznikne nárok na dovolenou za rok 2011? Máme 25 dní dovolené. Nějak tomu nerozumím, proč by měla dostat všech 25 dní dovolené za rok 2011 a kdy jí tuto dovolenou budu proplácet. Děkuji