Re: DPH na časové rozlišení?
Dobrý den, také sledujeme měsíčně, nejdříve jsme měli v plánu přes 383, ale nakonec po dohodě s programátorem účtujeme přes 34399. Tzn. v 4/2011 mám 5xx+34399/321 a v 5/2011 účtuji pomocným dokladem 343xx/34399. Vypadá to slibně a snad i kontrolovatelně, ale to teprve zjistím :-)
Děkuji, taky mi to přijde lepší dávat na 343..
No bude to zajímavé...
DPH účtujete k datu účetního případu
To, že můžete uplatnit odpočet DPH až následně, je věcí ne účetnictví, ale věcí evidence DPH.
Prostě se rozešlo účetnictví a podklady pro DPH.
V přiznání k dani z příjmů PO také máte některé údaje, o kterých se neúčtuje.
DPH můžu uplatnit až mám v držení daňový doklad.
Takže ho musím dát do května, když mi přijde fa třeba 2.5. byť je DUZP 27.4. A proto se ptám na účtování, aby účty 343 seděly a šla provádět kontrola na přinání DPH. Trochu nechápu vaši odpověď na můj dotaz.
To Vám právě paní vysvětlila. Účetně máte vše v dubnu, neuplatněnou DPH, kterou můžete uplatnit až v květnu, máte na nějaké zvláštní analytice (343 999 např.), v květnu přeúčtujete DPH a uplatníte. Ale náklady apod. máte už v dubnu.
Záleží kolik máte faktur, já raději budu celé účtovat až v květnu, kdy mám fakturu, na statistiku apod. kašlu, že bude zkreslení. Který vůl toto vymyslel!
Nezkontrolujete.
Nebo ano, ale pak budete muset účtovat přijaté faktury na přelomu měsíce vlastně 2x
- datum účetního případu 5xx + 343099 / 321
- datum přijetí dokladu 343011 / 343099
kdy bude např. 343099 DPH na vstupu, které nevstupuje do přiznání k DPH a 343011 DPH na vstupu, které vstupuje do přiznání k DPH
nebo
- datum účetního případu 5xx / 383
- datum přijetí dokladu 383 + 343011 / 321
Děkuji.
Musím mít náklady tam kde patří, majitelé to tak chtějí. Takže ta varianta, že dám všechno do měsíce jako dph (což je nejlepší, taky bych na statistiku kašlala) u nás neprošla.
Uvažovala jsem o té druhé variantě 383. No uvidím.
Ještě jednou děkuji za názory.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 5. 2011 10:05
Kam dáváte DPH, když náklady patří do 4/2011 (bohužel sledujeme měsíčně) a DPH musím dát do 5/2011.
Dáváte to na časové rozlišení nebo na jaký účet a pak přeúčtujete v květnu na účet 343?
Děkuji