Re: pracovní a mimopracovní úraz
Výdejemi jsou myšlené výdaje spojené s nemoci, např. zaplacení poplatku lékaři za vystavení posudku o bolestném apod. A jak už je psáno, náhrada mzdy za ušlý výdělek plus bolestné.
Re: pracovní a mimopracovní úraz
Dobrý den,
pracovní úraz (PÚ) Vám může vzniknout jen při plnění pracovních úkolů a nebo v přímé souvislosti s nimi. To, zda se jedná o PÚ roízhoduje vždy a pouze zaměstnavatel.
Náhrady u PÚ jsou:
- doplatek rozdílu mezi nemocenskou a čistou mzdou
- bolestné a snížení společenského uplatnění (určuje lékař a stanovuje počet bodů, kdy jeden bod je 120 Kč)
- náhrada za zničenou osobní věc (hodinky, oblečení, brýle atd.)
- účelně vynaložené prostředky na léčení (cestovné do lázní a pod.)
Toto vše může mít hodnotu 100%, pokud zaměstnanec neporušil nějaký předpis BOZP, pokud porušil, tak se snižují % až na 0%.
Při zjištění alkoholu nebo jiných návakových látek, je to vždy 0%. Takže pak má zaměstnanec za procovní úrazn jen nemocenskou, která mu ale může být v případě zjištění alkoholu odebrána.
Dobrý den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 5. 2011 10:25
Ahoj všem, při pádu z lešení jsem si na chalupě přivodil úraz kolene, kolegové říkali, že kdybych byl v práci, pracovní úraz by byl pro mě finančně výhodnější. Je to pravda? Nechystám se na podvod, ale zajímalo by mě, jak to opravdu je. Jsem na neschopence. Dík všem.