Re: Rod.příspěvek a prac.smlouva
u svého zaměstnavatele můžete uzavřít dodatek ke své stávající pracovní smlouvě, se zkráceným úvazkem. Pak už nebudete na rodičovské dovolené,ale budete nadále pobírat rodičovský příspěvek, pokud budete splňovat podmínky pro jeho pobírání - tj. nesmíte dávat dítě do školky na více než 5 dní v měsíci (resp. déle než 4 hod denně - dle věku dítěte).
Pokud uzavřete DPČ (nebo druhý pracovní poměr), což by znamenalo, že v pracovním poměru budete čerpat rodičovskou dovolenou (tzn. volno) a DPČ (nebo ten duhý pracovní poměr) bude Váš druhý pracovní vztah, ve kterém budete pracovat, pak by ta DPČ nebo ten druhý pr. poměr musel být na jiný druh práce, než máte smluvený v prvním pracovním poměru.
Na druhou stranu nevím, jestli jsem dobře pochopila Váš dotaz. Pokud jste stále u té firmy zaměstnaná, tzn. jste nyní na rodičovské dovolené, tak platí to, co píšu.
Ovšem jestli už Váš pracovní poměr skončil (třeba jste ho měla na dobu určitou) a už tam zaměstnaná nejste, tak samozřejmě můžete uzavřít pracovní vztah i na ten druh práce, který jste tam měla dříve. V každém případě na rodičovský příspěvek Váš výdělek nemá vůbec vliv.
Nejste na mateřské dovolené, ale rodičovské dovolené. Pokud budete mít dítě ve školce max. 4 hod. denně, o rodičovský příspěvek nepříjdete.
Záleží na zaměstnavateli, zda vám umožní pracovat na zkrácený úvazek, pokud to provozní důvody neumožňují, nemusí vyhovět.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 5. 2011 10:16
Dobrý den, dovoluji si Vás požádat o radu. Jsem na mateřské dovolené a nyní pobírám rodičovský příspěvek, dcera má rok a půl. Mohu uzavřít u zaměstnavatele od kterého jsem odcházela na mat.dovolenou pracovní smlouvu na poloviční úvazek ? Nepříjdu o rodičovský příspěvek ?? Děkuji všem za radu. L.