Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
31. 5. 2011 22:50
Dobrý den, ráda bych poprosila o radu ohledně nutnosti a případném postupu k registraci DPH a předem se omlouvám, pokud moje zadání není formulováno srozumitelně, nejsem v této problematice dostatečně zběhlá. Jsem OSVČ, činnost vykonávám v ČR a vedu DE, výdaje uplatňuji paušálem. Každý měsíc vystavím za své služby fakturu svému smluvnímu partnerovi ve Finsku, žádné zboží nebo služby ke své práci nenakupuji. Bohužel jsem nezaregistrovala změnu v zákoně o DPH (1.1.2010) a prozatím nejsem k DPH registrována. Dle znění zákona jsem pochopila, že pokud poskytuji služby plátci DPH v jiném státě EU, tak mám povinnost k DPH, je to tak správně?
- Znamená to, že se moje služby pro smluvního partnera zdraží?
- Prosím, poraďte, jak nejlépe postupovat, abych se dostala do souladu se zákonem, to znamená – zda lze provést registraci k DPH zpětně, případně jak opravit/ vést evidenci, daňové přiznání
- V daňovém přiznání k dani z příjmu uvádím také příjem z pronájmu bytu (s podnikáním nesouvisí). Může tento příjem také mít nějakou souvislost s odvodem DPH?
Předem děkuji za jakoukoliv radu a návrh řešení.