Smlouva na dobu určitou a mateřská

• 7. 6. 2011 10:54

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Jsem zaměstnaná na dobu určitou. Smlouva mě končí ke dni 30.6.2011 a na mateřskou bych měla nastoupit až 20.7.2011. Je pro mě výhodnější teď nastoupit na nemocenskou a potom na mateřskou nebo jít na necelý měsíc na úřad práce? Z čeho se mi bude počítat kdyžtak mateřská?
    Děkuji za radu. Mirka

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 6. 2011 10:59

Líba (neregistrovaný)

Re: Smlouva na dobu určitou a mateřská
      180 dnů po skončení zaměstnání je pro PPM ochranná doba. PPM se počítá z posledních ukončených 12 měsíců před nástupem na PPM. Pokud nastupujete v ochranné době, tak jako kdyby nastala den po skončení zaměstnání.

• 7. 6. 2011 11:19

Kara (neregistrovaný)

Re: Smlouva na dobu určitou a mateřská
      Předpokládám, že prac.poměr zaměstnavatel neprodlouží, takže 30.6. Vám končí.
      1) Když teď onemocníte, budete pobírat za první 3 týdny (tedy zhruba do konce června) náhradu od zaměstnavatele, z toho za první 3 prac. dny nic, a pak až do nástupu na MD nemocenské dávky od sociálky. A pak začnete pobírat PPM (pokud plníte podmínku pojištění).
      2) Když neonemocníte, tak budete do konce června vydělávat a pak můžete jít na ÚP (pokud budete mít splněnou podmínku pro podporu, tak ji dostanete). A pak začnete pobírat PPM.
      3) Když onemocníte až na konci června nebo na začátku července, tak první 3 týdny budete bez peněz, protože náhradu v prvních 3 týdnech už nedostanete.
      Já vidím jako nejlepší variantu 2.
      Každopádně PPM bude počítána z výdělků červen 2011 až červenec 2010 (pokud tam nejste tak dlouho, tak z výdělků od nástupu po červen).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).