Re: pokuta za opožděné tvrzení daně
To bych neřekla, zákon píše o tom, že při podání poslední den lhůty k poštovní přepravě nebo na jiný FÚ je lhůta zachována i když na místně příslušný FÚ to dorazí až po lhůtě. Vy jste však na jiný FÚ podal již pozdě (sice v toleranci pěti dnů kdy se nepokutuje, ale pozdě), takže vlastně nelze žádnou lhůtu zachovat, pže jste ji nedodržel a za den podání se pak považuje den, kdy písemnost došla příslušnému FÚ. Nemůžu teď tenhle výklad nikde najít, ale přijde mi logický a vzhledem k tomu, že už Vás FÚ pokutoval, tak i správný. Dle mého s odvoláním neuspějete, ale určitě dejte vědět...
Re: pokuta za opožděné tvrzení daně
Rozumím a souhlasím, pokud nebudeme oněch 5 pracovních dnů brát taky jako lhůtu. Ale ptám se, proč ne, když daňový řád nepoužívá pojem lhůta jako legislativní zkratku (=nezužuje výslovně význam tohoto slova pouze jako dobu pro podání přiznání nebo učinění jiného úkonu). Podle mě je pak možné chápat pojem lhůta obecně jak nějak vymezený časový interval a to sousloví "zpoždění 5 pracovních dnů" splňuje. Pro finančák je rozhodný den doručení z hlediska běhu řízení, o tom není sporu, ale v zákoně mi chybí výslovná vazba mezi pokutou a dnem přijetí. Děkuji za reakce, dám vědět, jak jsem dopadl - je to 500 Kč, jde mi o princip.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 6. 2011 1:30
Zdravím, dostali jste pokutu za opožděné tvrzení daně, pokud jste podali přiznání 5. pracovní den po termínu poštou nebo na jiný než místně příslušný finanční úřad? My ano - finančák to odůvodňuje tím, že on dostal přiznání 6. den a pro něj je tedy zpoždění delší než 5 dnů. Já s tím výkladem nesouhlasím a odvolávám se. Dle mého názoru je "zpoždění" nutné posuzovat z pohledu daňového subjektu, zároveň je zpoždění zvláštním druhem lhůty (=časový interval 5 pracovních dnů) a platí pro něj tedy stejná pravidla jako pro ostatní lhůty - je-li nejpozději poslední den lhůty atd....