Re: Dohoda o činnosti
To není pravda. Záleží na znění té dohody, zda bude vyhodnocena jako zaměstnání malého rozsahu nebo ne. Jestliže z textu dohodu bude zřejmé, že měsíční výdělek má být nižší než 2000 Kč anebo z textu nebude zřejmé, kolik si vlastně měsíčně vyděláte, pak to bude ZMR a v takovém případě se bude postupovat takto:
Hrubý výdělek do 1999 - SP ani ZP se odvádět nebude.
Hrubý výdělek 2000 a výše - SP i ZP se odvádět bude.
Pokud ale z dohody vyplyne, že si budete vydělávat více než 1999 Kč, pak se bude postupovat takto:
Skutečný výdělek do 1999 - SP se srazí, ZP ne.
Skutečný výdělek 2000 a výše - SP i ZP se srazí.
Co se týká daní, tak když podepíšete daňové prohlášení, vypočítanou daň může pokrýt sleva na poplatníka, záleží tedy na výši odměny a z ní vypočítané daně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 8. 2011 9:49
Pracovala jsem pro jednoho zaměstnavatele na dohody o provedení práce - vždy krátkodobou, na konkrétní práci. V období leden - červenec jsem odpracovala 150 hodin.
Mohu nyní u stejného zaměstnavatele uzavřít dohodu o činnosti?
Budou z této dohody nějaké odvody pokud výdělek nebude vyšší jak 2000,- Kč a mám podepsané daňové prohlášení (jsem starobní důchodce).