Re: Zrušení PP ve zk.lhůtě a nemoc - PRO
A ani nedoberete, včera jste tu otevřela diskuzi a viděla jste, že jsou na tento problém dva názory...dokonce jeden zastával obrátit se na právníka, protože se případ zdá opravdu zapeklitý. Nelze se na to ale dívat z hlediska morálního. Chápu Vaše pohnutky, ale můj názor je, že situace je jasně daná. V jeden den ukončení PP a zároveň nemoc, takže bych PP neukončila.
Ano, svědkové mě taky napadli. Pak by se zde nehrálo na dny, ale hodiny či minuty. Sama bych byla na pochybách jak to vyřešit.
tazateka přece jasně psala, že dotyčná na firmě podepsala všechny dokumenty a pak teprve mazala k doktorovi, bylo jí odpovězeno, že není rozhodující datum počátku PN, ale den rozhodnutí lékaře, který vystavil DPN byť i zpětně,, takže jakmile zaměstnankyně podepsala dokumenty o zrušení PP ve zk.době, byl její PP zrušen v souladu se ZP.
Pracovní neschopnost začíná dnem, kdy ji lékař zjistil. Má-li občan v tento den směnu již odpracovanou, pracovní neschopnost začíná následujícím kalendářním dnem.
Měla odpracovanou směnu?
http://www.mpsv.cz/cs/10091
bod 3.2.1
Jestli nejste personalista s dobrou odpovědnostní pojistkou, doporučuji převést tento problém na právníka, abyste měla v ruce písemný posudek, který v případě sporu obstojí u soudu.
Tak jestli se nepletu, včera psala, že pracovala naposledy ve čtvrtek a od pátku měla dovolenou (mají nepřetržitý provoz). V ponděli přišla do práce a předali jí zrušení pondělkem (čili pondělí měla ještě odpracovat - nebo možná neměla mít v ten den směnu, to nevím). Ona zrušení převzala a od doktor jí napsal neschopenku od pátku - dovolená se jí tedy nemocí zrušila. Také jsem toho názoru, že pracovní poměr pondělkem končí.
Jedná se o paní, která byla vedená na ÚP, tzn. po odpracovaných 3 měsících těžko bude mít nárok na podporu, určitě je tedy pro ni výhodnější pobírat nemocenskou - o nemoc přece nejde, to je nám všem snad jasné... Mám obavy, že právník by mě stál víc než to, co bychom jí v nejhorším případě museli proplatit na nemocenské. Smutné je to, že takové zneužívání zaměstnavatelů je zákonem vlastně povoleno:-( Jak byste to tedy řešili Vy?
>>>>>>Vidíte, já situaci taky vidím jasně danou. V
>>>>
>>>>Jestli nejste personalista s dobrou odpovědnostní
>>>>pojistkou, doporučuji převést tento problém na
>>>>právníka,
>>>>abyste měla v ruce písemný posudek, který v případě
>>>>sporu obstojí u soudu.
>>>
>>>Tak jestli se nepletu, včera psala, že pracovala
>>>naposledy ve čtvrtek a od pátku měla dovolenou (mají
>>>nepřetržitý provoz). V ponděli přišla do práce a
>>>předali jí
>>>zrušení pondělkem (čili pondělí měla ještě odpracovat
>>>- nebo možná neměla mít v ten den směnu, to nevím).
>>>Ona zrušení převzala a od doktor jí napsal
>>>neschopenku
>>>od pátku - dovolená se jí tedy nemocí zrušila. Také
>>>jsem toho názoru, že pracovní poměr pondělkem končí.
>>
>>Co v té práci dělala, když se tedy necítila už celý
>>víkend ok?
>
>
>Jedná se o paní, která byla vedená na ÚP, tzn. po
>odpracovaných 3 měsících těžko bude mít nárok na podporu,
>určitě je tedy pro ni výhodnější pobírat nemocenskou -
>o nemoc přece nejde, to je nám všem snad jasné... Mám
>obavy, že právník by mě stál víc než to, co bychom jí
>v nejhorším případě museli proplatit na nemocenské.
>Smutné je to, že takové zneužívání zaměstnavatelů je
>zákonem vlastně povoleno:-( Jak byste to tedy řešili
>Vy?
a co chcete řešit, když už od převzetí rozhodnutí o zrušení PP ve zk.době není Vaším zamstnancem?
Ano, to je přesně názor, se kterým souhlasím - PP byl řádně ukončen, zaměstnankyně vše podepsala, proto se mi také zdá velmi nelogické zpětně rušit právní úkon narychlo sehnanou neschopenkou, ale jak se zdá, tak v našich podmínkách je možné všechno a z reakcí zkušených mzdových vyplývá, že snad mám povinnost vše vzít zpět a v PP pokračovat (a platit) do doby uschopnění zaměstnankyně.
>>>>>Tak jestli se nepletu, včera psala, že pracovala
>>>>>naposledy ve čtvrtek a od pátku měla dovolenou (mají
>>>>>nepřetržitý provoz). V ponděli přišla do práce a
>>>>>předali jí
>>>>>zrušení pondělkem (čili pondělí měla ještě odpracovat
>>>>>- nebo možná neměla mít v ten den směnu, to nevím).
>>>>>Ona zrušení převzala a od doktor jí napsal
>>>>>neschopenku
>>>>>od pátku - dovolená se jí tedy nemocí zrušila. Také
>>>>>jsem toho názoru, že pracovní poměr pondělkem končí.
>>>o nemoc přece nejde, to je nám všem snad jasné...
>>>Mám
>>>obavy, že právník by mě stál víc než to, co bychom jí
>>>v nejhorším případě museli proplatit na nemocenské.
>>>Smutné je to, že takové zneužívání zaměstnavatelů je
>>>zákonem vlastně povoleno:-( Jak byste to tedy
>>>řešili
>>>Vy?
>>a co chcete řešit, když už od převzetí rozhodnutí o
>>zrušení PP ve zk.době není Vaším zamstnancem?
>
>
>Ano, to je přesně názor, se kterým souhlasím - PP byl
>řádně ukončen, zaměstnankyně vše podepsala, proto se
>mi také zdá velmi nelogické zpětně rušit právní úkon
>narychlo sehnanou neschopenkou, ale jak se zdá, tak v
>našich podmínkách je možné všechno a z reakcí zkušených
>mzdových vyplývá, že snad mám povinnost vše vzít zpět
>a v PP pokračovat (a platit) do doby uschopnění
>zaměstnankyně.
Málokdy se tu řeší něco, na co mají všichni stejný názor. Konečné rozhodnutí je nakonec stejně na tazateli. Přesto mne zaráží, že jste si pro sebe vyvodila tento závěr.
V obou dnech se zúčastnilo diskuze kromě vás 12 osob. 50% je jednoznačně přesvědčeno, že PP v pondělí skončil a nemocenskou bude vyplácet od 22. dne nemoci OSSZ. 25% si myslí, že PP pokračuje a náhradu mzdy za nemoc budete vyplácet. 25% váhá, na kterou stranu se přiklonit.
Stanovisko konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů České republiky k návrhu zákona, kterým se mění zákon č.262/2006 SB, zákoník práce ze dne 17.června 2011
§ 66
Nebylo nám vyhověno v požadavku vypustit zákaz zrušení pracovního poměru ve zkušební době v období prvních 14 (21) dnů dočasné pracovní neschopnosti, který je velmi zatěžující, a tento případ suplování sociálního zabezpečení zaměstnavatelem je už poněkud nad mírou únosnosti. V praxi to znamená, že zaměstnanec se druhý den po nástupu do zaměstnání stane práce neschopným, bezprostředně před uplynutím ochranné doby sám zruší pracovní poměr, a zaměstnavatel mu vyplatí náhradu mzdy za uvedené období, aniž by zaměstnanec pro něj odvedl jakoukoliv práci.
Nebylo vyhověno ani dalšímu návrhu, aby pro případ, že ustanovení v zákoně zůstane, byla na konci navrženého § 66 odstavce 2 doplněna věta: „Rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti zaměstnance, ke kterému došlo po okamžiku doručení zrušení pracovního poměru zaměstnanci, nemá na platnost skončení pracovního poměru vliv.“.
Jedná se o požadavek vycházející z praxe, vylučující účelové jednání zaměstnanců.
Dobrý den,
píši Vám pro zajímavost rozřešení této "kauzy":
Na doporučení OSSZ jsem volala na inspektorát práce, kde mi bylo sděleno, že se s tím nedá nic dělat a že dle zákona je paní po dobu dalších 21 dní naším zaměstnancem.
Pokud bychom to prý nechali být, je možné, že by to prošlo, ale v případě, že by paní např. na tuto instituci vznesla dotaz, zda bylo postupováno správně, museli by k nám na kontrolu a .....
V každém případě Vám všem moc děkuji za účast a dobře míněné rady, jsem za ně opravdu vděčná. Někdy bohužel není takový problém vyřešen dle představ a morálky, ale to je život v ČR.
Přeji hodně síly všem slušným zaměstnavatelům, kteří zatím pořád mají tu odvahu poskytovat práci lidem oficiálním způsobem...
Re: To není žádné řešení ...
Naprosto nesouhlasím - jak jsme Vám několikrát psali, o neplatném rozvázání prac. poměru rozhoduje soud a nyní doplňuji, že nikoliv úředník. Pro srovnání - pokud by zaměstnavatel dával výpověď v době nemoci, i když platí ochranná doba, PP by skončil, pokud by soud k žalobě zaměstnance nerozhodl o tom, že PP byl rozvázán neplatně.
Re: To není žádné řešení ...
Tak nejenže pracovníci inspektorátu neznají zákony a podávají mylné informace, ale navíc ještě vyhrožují kontrolou.
Jen, VH, jednu připomínku - rozumím tomu, jak píšete v poslední větě pro srovnání, že by PP skončil, pokud by zaměstnanec nepodal žalobu a soud nerozhodl o neplatnosti. Ale jde o to, že v tom případě by soud o neplatnosti určitě rozhodl. Kdežto v případě tazatelky by soud rozhodl, že pracovní poměr skončil a že zaměstnavatel je v právu. Ale můžeme se skutečně spolehnout, že by v případě sporu takto rozhodl? Toto totiž zaměstnavatele nejvíc zajímá - zda je v právu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 8. 2011 11:19
Včera jsem se bohužel jednoznačného řešení naší situace nedobrala, proto moc prosím... Dne 22.8. byl zrušen pracovní poměr ve zkušební lhůtě zaměstnankyni, ta běžela za doktorem a přinesla si pracovní neschopnost s datem PN od pátku 19.8. Neschopenka vystavena 22.8. Poslední směnu odpracovala ve čtvrtek, o víkdendu čerpala dvě směny (=dny) dovolené, práce u nás probíhá v nepřetržitém směnném provozu. Teď si nejsem jistá, zda mám odeslat odhlášku na ZP a na OSSZ? Jsme povini jí vyplácet nemocenské dávky a jak dlouho? Dokonce jsem jí už udělala i výplatu, ale peníze na účet jí budeme odeslílat až začátkem září. Omlouvám se za dotaz, který je asi pro většinu z Vás triviální, ale zaměstnanci se nám nemění, nyní po dlouhé době jsme vzali nového člověka a hned je problém:-( Je přece jasné, že pokud byl zrušen PP ve zkuš. době (většinou to bývá z důvodu špatného pracovního výkonu) a dotyčný hned ten den donese neschopenku, že je to přinejmenším podivná náhoda... Zaměstnavatel v našem právním systému na to musí doplácet a ještě takové neschopné lidi finančně zabezpečovat z důvodu nemoci "za každou cenu"? Připadám si zneužitá...
Předem moc děkuji za Vaše rady, jak se lze s tímto problémem co nejdříve srovnat.