Přesčasy

• (neregistrovaný)

27. 8. 2011 14:22

zaměstnanci se střídají ve 12hod.směnách - pondělí - neděle.
    Max.počet hodin bez přesčasů může být 37,5 týdně.
    Přesčasy musím posuzovat týdně?? Tzn.když jeden týden udělá 46hod a další jen 34hod, tak mu musím zaplatit za první týden přesčas nad 37,5hod?
    Jak se posuzuje odpracovaná doba za týden v měsíci,který není celý? Např.v srpnu poslední týden je jen od pondělí do středy, jak zjistím jestli odpracuje přesčas nebo ne? Musím počkat na daší měsíc a sečíst?
    Prosím o radu, zákoník jsem načetla, ale prakticky si porád nedokážu dát nějak dohromady.
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 8. 2011 15:46

jasná (neregistrovaný)

Re: přesčasy
      Nepočítáte s týdnem, ale s měsícem. Pokud má mít měsíc 20 prac. dnů tj. 160 hod., vše nad 160 hod. je přesčas.

• 27. 8. 2011 19:58

pittt (neregistrovaný)

ale v ZP se hovoří o 8 hod týdně, a i tady jsem četla různé názory. To je to co právě nechápu,jestli se mám řídit pracovními dny dle plánov.kalendářů nebo jak to tedy počítat, když se pracuje v nepřetrž.provozu a každý týden mají jiný počet odprac.hodin

• 28. 8. 2011 18:02

Karl_von (neregistrovaný)

>>
      >>Nepočítáte s týdnem, ale s měsícem. Pokud má mít
      >>měsíc
      >>20 prac. dnů tj. 160 hod., vše nad 160 hod. je
      >>přesčas.

Nesmysl.
      >
      >ale v ZP se hovoří o 8 hod týdně, a i tady jsem četla
      >různé názory. To je to co právě nechápu,jestli se mám
      >řídit pracovními dny dle plánov.kalendářů nebo jak to
      >tedy počítat, když se pracuje v nepřetrž.provozu a
      >každý týden mají jiný počet odprac.hodin

Někdo si myslí, že má jasno, ale jasno nemá. Jednak ZP nemluví o práci nad stanovenou měsíční dobu, ale týdenníi.
      Ale hlavně, ve Vašem případě se vůbec nemůžete řídit nějakými hodinami v tzv. plánovacím kalendáři. Tuhle větu jsem zde psal v tomto týdnu již asi 2x.
      Ve Vašem případě byste měli mít stanovené vyrovnávací období, na které musíte mít dopředu i naplánované směny. A směny na ty týdny rozpočítáte podle stanovené týdenní pracovní doby.
      A v okamžiku, kdy pracovník jde na směnu např. za nemocného zaměstnance, tedy mimo svou naplánovanou směnu, tak mu vznikl přesčas, který musíte nějakým způsobem vyřešit.

• 29. 8. 2011 10:03

pittt (neregistrovaný)

Děkuji, také si myslím,že by to tak mělo být, ale matou mě další různé výklady...
      ještě se chci zeptat, pokud by v některém měsíci měl naplánováno méně směn, v dalším více, aby se to dorovnalo, a v tom prvním měsíci by nedosáhl kvůli nízkému poštu odprac.hodin minim.mzdy, musím mu doplatit do minima?

• 29. 8. 2011 23:44

Karl_von (neregistrovaný)

Tak to se neodvažuji odpovědět. To je otázka asi spíš pro někoho, kdo zná zákony a hlavně výklad. Na jednu stranu si říkám proč doplácet, když máme vyrovnávací období, ale pokud nemá minimum, musí si doplatit zdravotní. Tak nevím.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).