Re: muž a rodičovský příspěvek
Zaměstnanec klienta přišel s podobným problémem. Strávila jsem min 3 hodiny hledáním informací a studiem příslušných zákonů. Plus čas strávený zpracováním postupu, který by byl pro zaměstnance nejvhodnější.
Moje doporučení – pokud to není Váš problém a vážíte si svého času, nežeňte se do toho (myslím tím zajišťování informací).
Pokud se do toho přece jen dáte, vygooglujte si
otec na mateřské dovolené
To sice je, ale až si to otec naštuduje a přijde s konkrétním požadavkem, tak aby MÚ měla taky naštudováno, aby věděla vo co de.
Třeba by vás někdo dokázal nasměrovat, co hledat, ale to byste musela trochu upřesnit dotaz.
Dohaduji se, že zřejmě žena nemá nárok na PPM, protože nemá zaměstnavatele, tudíž by musela volit čtyřletou variantu RP, což nechce.
Aby si otec mohl volit tříletý nebo dvouletý rodičovský příspěvek, musí on požádat o PPM a skutečně nějakou dobu být na MD. To může udělat nejdřív po šestinedělí a musí se ženou sepsat dohodu o převzetí dítěte do péče. V zaměstnání požádá o MD a mzdová mu vyplní přílohu, kterou přiloží k žádosti o PPM.
Zákon o státní sociální podpoře a zákon o nemocenském pojištění.
Máte pravdu. Zamotala jsem to. Hlavně jsem chtěla zdůraznit, že když muž pobírá rodičovský příspěvek, může chodit do práce a o dítě se stará matka. Zatímco pokud muž bude pobírat PPM, tak je to dávka nemocenského pojištění a nesmí po tu dobu mít z tohoto pojištění příjem, takže skutečně musí to volno v zaměstnání čerpat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
29. 8. 2011 16:50
Máme zaměstnance,který má ženu na rodičáku a čekají druhé dítě,aby měla nárok na PPM ,musí jít zaměstnanec na rodičák.Co musí proto udělat?Děkuji za info