Re: Kontrola nároku na dovolenou
A proč čerpat až v prosinci, za každých 21 odpr.dní 1/12-snad může čerpat.
§ 217:
(2) Zaměstnavatel může určit zaměstnanci čerpání dovolené, i když dosud nesplnil podmínky pro vznik práva na dovolenou, jestliže je možné předpokládat, že zaměstnanec tyto podmínky splní do konce kalendářního roku, popřípadě do skončení pracovního poměru.
Ale já myslím, že jste to pochopila. Když bude zaměstnaný 3 měsíce od prvního do posledního kalendářního dne, bude mít nárok na tři dvanáctiny z celoročního nároku 20 dnů, za každý měsíc na jednu dvanáctinu.
Kdyby neodpracoval 60 dnů, což se mu může stát, bude mít nárok na 1/12 za každých 21 odpracovaných dnů.
Zaměstnavatel mu může dát dovolenou hned. Pokud by potom třeba skončil ve zkušební době dřív, než se počítalo, odečte se mu přeplacená dovolená v poslední výplatě.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 9. 2011 13:14
Dobrý den,
jsem začátečník a proto prosím o radu.
Myslím si dobře, že když od 1.10.2011 k nám nastoupí nový zaměstnanec na HPP, máme pracovních 40 hod. týdně, nárok na dovolenou 20 dnů, že novému zaměstnanci vznikne nárok na 5 dnů? (před tím byl 1 a půl na veden ÚP)
20:12*3 ????
Čerpat může až v prosinci ?????
Mohl by mi ještě, moc prosím, někdo polopatě (pro blby) (třeba na mém případu) vysvětlit termíny:
"...poměrná část za každý celý kalendářní měsíc trvání PP ve výši 1/12...." Nějak to nemůžu pochopit...
Děkuji za trpělivost