Re: předčasný starobní důchod - potvrzen
Nakonec jsem se na tohoto zaměstnance ptala přímo na sociálce. Tenhle dopis fakt neznamená že důchod přiznali. Ale jelikož jde o předčasný důchod, nesmí mít příjem z PP ode dne kdy má důchod. Pán na sociálce říkal, že nepřiznávaj jen ve vyjímečných případech (cizinci atd.), takže jemu bude určitě přiznán a máme PP poměr ukončit k 18.9. Ještě mě pochválil že mám o zaměstnance starost, ale přece mu neukončím PP, když nemám někde dáno že mu důchod na 100 % přiznaj.
Re: předčasný starobní důchod - potvrzen
Ovšem správně není vaše starost, kdy a jak ukončí pracovník pracovní poměr.
Odchod do důchodu není zákonným důvodem ke skončení pracovního poměru, takže je na pracovníkovi, jak a kdy požádá o skončení PP dohodou, nebo dá výpověď.
A tak jednoduché už to nebude, protože s prodlužováním délky pojištěné doby pro vznik nároku na důchod, bude přibývat těch, kteří toto nesplní a důchod jim nebude přiznán.
Navíc zaměstnavatel na dohodu o ukončení PP není povinen přistoupit, takže vy opravdu konáte dost nad svoje povinnosti vůči zaměstnanci. Takže snad byl aspoň dobrý a vaši vstřícnost ocení.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
16. 9. 2011 10:53
Náš zaměstnanec odchází do předčasného starobního důchodu od 19.9.2011. PP bude ukončen dohodou. Donesl mi papír, který má ze sociálky, kde se píše:
Potvrzujeme tímto, že v souladu s ustanov......., byla dnešního dne sepsána Vaše žádost o starobní důchod před dosažením důchodového věku s požadovaným datem přiznání od 19.9.2011. Tato žádost bude vyřízena rozhodnutím ČSSZ Praha v nejbližším možném termínu. Nebude-li možné o Vaší žádosti včas rozhodnout, bude Vám podána zpráva se sdělením důvodu zdržení a případně poskytnuta záloha. ........
Můžu tenhle dopis brát jako že mu byl přiznán důchod nebo ještě chodí něco jiného? Prý žádný jiný papír ze sociálky nemá. Abysme neukončili PP a pak by to bylo jinak.
Díky.