Re: Zaměstnanec a návštěva lékaře v prac
NV č. 590/2006 Sb., kterým se stanoví okruh a rozsah jiných důležitých osobních překážek v práci:
1. Vyšetření nebo ošetření
a) Pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu se poskytne na nezbytně nutnou dobu, bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno ve zdravotnickém zařízení, které je ve smluvním vztahu ke zdravotní pojišťovně, kterou si zaměstnanec zvolil, a které je nejblíže bydlišti nebo pracovišti zaměstnance a je schopné potřebnou zdravotní péči poskytnout (dále jen „nejbližší zdravotnické zařízení“), pokud vyšetření nebo ošetření nebylo možné provést mimo pracovní dobu.
b) Bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno v jiném než nejbližším zdravotnickém zařízení, poskytne se pracovní volno na nezbytně nutnou dobu; náhrada mzdy nebo platu však přísluší nejvýše za dobu podle písmene a).
Dotažte se lékaře na ordinační hodiny, lze-li to provést i odpoledne, pak zaměstnanci jedenkrát volno neproplaťte a uvidíte, jak se "polepší".
Jinak musí lékař na propustce uvést dobu ošetření od-do - a podle toho proplatíte dobu strávenou u lékaře.
Re: Zaměstnanec a návštěva lékaře v prac
Děkuji za informace. Odešla nám mzdová účetní a já se v tom skutečně plácám jak to jde. Ještě jednou moc děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
21. 9. 2011 11:41
Dobrý den, náš zaměstnanec chodí pravidelně každý měsíc 2x až 3x k zubaři. Nevím o jak mu počítat tuto dobu - jestli proplatit jako kdyby byl v práci a nebo jestli si má zaměstnanec brát dovolenou když jde k lékaři. Většinou jde k lékaři ráno už z domu a do zaměstnání se ten den už nevrátí. Když jsem si zjišťovala u jeho lékaře, jestli je ten zákrok takového rozsahu, že už se zaměstnanec nemůže vrátit do zaměstnání, doktor mi řekl, že mi tyto údaje sdělit nemůže. Zaměstnanec se vymlouvá, že mu nejede žádný autobus a tudíž už do práce nepřijde. Prosím sdělit i odkaz na zák.práce. Děkuji moc.