Re: Místo výkonu práce
Vaši situaci Vám vůbec nezávidím. Až Vás opravdu donutí podepsat dohodu o ukončení PP z vlastní vůle, dostanete jen 45% podpory v nezaměstnanosti, protože jste šla vlastně sama a ráda. Také jsem na to takhle dojela. Nabízí se otázka, proč nemůžete pracovat na plný úvazek? Samozřejmě všechny změny pracovní smlouvy musíte podepsat Vy i zaměstnavatel.
Místo výkonu práce pro účely cestovních náhrad je Praha, jakmile budete vyslána do jiné pobočky, náleží Vým jak cestovní výlohy, tak náhrada za ubytování a také stravné na služební cestě. Chtějte PŘEDEM tiskopis Cestovní příkaz, podepsaný vedoucím. Držím palce!
Asi se k tomu ještě vyjádří i právníci, já bych chtěl jenom podotknout, že trvalé vyslání na pracovní cestu nemůže zaměstnavatel v případném sporu ustát.
Otázka je, jakou ma tazatelka rodinnou situaci (a ochotu to vydržet), protože jak píše vendy, k tíži zaměstnavatele jdou cestovní náhrady, takže mu to nakonec může vyjít dráž než odstupné u polovičního úvazku.
Ještě ale chci doplnit, že záleží na tom, co má dotyčná zaměstnankyně uvedeno v praocní smlouvě. Pokud všechny pobočky, tak přistoupit na dohodu a nic neřešit.
Upozorňuji na
http://www.i-poradce.cz/SubPages/OtvorDokument/Clanok.aspx?idclanok=92842
že tedy zálží, jak je v prac. smlouvě sjednáno místo výkonu práce (zda jedno město nebo všechny pobočky firmy v ČR) a zda a jak je tam v druhém případě sjednáno pravidelné pracoviště pro účely cestovních náhrad.
Nepomůže Zákoník práce § 34 ?
(2) Není-li v pracovní smlouvě sjednáno pravidelné pracoviště pro účely cestovních náhrad, je pravidelným pracovištěm místo výkonu práce sjednané v pracovní smlouvě. Jestliže je však místo výkonu práce sjednáno šířeji než jedna obec, považuje se za pravidelné pracoviště obec, ve které nejčastěji začínají pracovní cesty zaměstnance.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
24. 9. 2011 12:01
Prosím o radu
V současné době pracuji na poloviční úvazek (smlouvu mám na 20 hodin týdně,jedná se o klasickou pracovní smlouvu) v prodejně oblečení nejmenovaného řetězce. Vedení společnosti se rozhodlo mé místo zrušit a nahradit ho místem plného úvazku. Chtějí po mě, abych napsala dohodu, že si přeji ukončit svůj pracovní poměr. Což nechci.
Domnívám se, že by mi měli dát výpověd podle §52 c a odstupné, což zase nechtějí oni. Nyní za mnou přišli s tím, že mě budou tahat po obchodech v celé republice, až dám výpoveď nakonec ráda sama. Takže můj pracovní rozvrh směn na říjen vypadá tak, že první týden budu pracovat na pobočce v Pardubicích, druhý týden na pobočce v Brně, třetí týden na pobočce v Plzni a čtvrtý týden na pobočce v Ostravě. Bylo mi řečeno, že jak se tam dostanu, ubytuju, jak se dostanu zpátky je můj problém a mám si vše zařídit na své náklady. Dále mi bylo řečeno, že takto budu pracovat do té doby, než dám sama výpověď.
Chtěla bych se zeptat, zda to po mě mohou vyžadovat? Pokud ano, mám nárok na proplacení dopravy, stravného, ubytování?
Cituji ustanovení ve smlouvě : Místo výkonu práce je Praha. Zaměstnanec si je vědom, že po něm Zaměstnavatel může v souladu s touto Smlouvou požadovat cesty v rámci ČR i mimo ni jako součást Zaměstnancových povinností vyplývajících z této Smlouvy. Proto se Smluvní strany dohodly na tom, že pro účely těchto pracovních cest se za pravidelné pracoviště považuje celá ČR.
Ještě uvádím další článek pracovní smlouvy : Na základě dohod se Zaměstnancem může Zaměstnavatel vyslat Zaměstnance na dobu nezbytné potřeby na pracovní cestu, tj.mimo sjednané místo výkonu práce. Zaměstnanec koná na pracovní cestě práci podle pokynů vedoucího zaměstnance, který ho na pracovní cestu vyslal.
Předem Vám mnohokrát děkuji za radu
Barbora V.