Re: Práce ve svátek
Zapamatujete si to tak, že za dobu, která je odpracovaná, náleží vždy mzda. V době svátku, kdy tedy pracoval dostane za to mzdu
a příplatek ve výši průměrného výdělku ( to je to, čemu říkáte a nejste sama - 100 %), nebude-li čerpáno za výkon této práce volno..Pokud bude čerpáno volno za práci ve svátek, bude čerpání tohoto volna zaplaceno průměrným výdělkem .
Kromě toho mu touto prací vznikly přesčasové hodiny, za které
náleží příplatek z průměrné mzdy nejméně 25 %.
Náhradu za svátek v tomto vašem případě platit nebudete. Náhrada mzdy se platí v případě, kdy svátek připadne na den, kdy by měl zaměstnanec normálně směnu. Kvůli svátku nejde, náleží mu za to náhrada( ve výši průměrného výdělku).
Máte pravdu, že o tom nepíše, však on by se našel někdo,kdo by jí to také připomněl , ale lépe než já. Takže : pokud toto prací vznikl přesčas, tak blebleble...
Takže ke mzdě + příplatku ve výši 100% náleží ještě přesčasový příplatek 25%? Tak to mě zase trochu zmátlo, protože v diskusích jsem se dočetla, že pokud pracoval ve svátek pouze 8 hodin (tak jako by pracoval, kdyby svátek nebyl), tak mu žádný přesčas nevznikl.
diny,
>>>za které
>>>náleží příplatek z průměrné mzdy nejméně 25 %.
>>>Náhradu za svátek v tomto vašem případě platit
>>>nebudete. Náhrada mzdy se platí v případě, kdy svátek
>>>připadne na den, kdy by měl zaměstnanec normálně
>>>směnu. Kvůli
>>>svátku nejde, náleží mu za to náhrada( ve výši
>>>průměrného výdělku).
>>Takže ke mzdě + příplatku ve výši 100% náleží ještě
>>přesčasový příplatek 25%? Tak to mě zase trochu
>>zmátlo,
>>protože v diskusích jsem se dočetla, že pokud
>>pracoval
>>ve svátek pouze 8 hodin (tak jako by pracoval, kdyby
>>svátek nebyl), tak mu žádný přesčas nevznikl.
>
>Přesněji řečeno, pokud v tom týdnu neodpracoval víc
>jak 40 hodin, přesčas nevznikl.
jen na upřesnění, za práci ve svátek náleží vždy prioritně NV placené průměrem, na příplatku místo NV se musí dohodnout.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
4. 10. 2011 13:03
Po přečtení diskusí na toto téma se chci ještě ujistit. Zaměstnanec s rovnoměrně rozvrženou prac.dobou 5dní/40 hod týdně, pracoval ve svátek (středa). Odpravoval 8hodin. Co vše mu zaplatím?
1/ hodinovou mzdu za 8 hodin
2/ příplatek za práci ve svátek 100%
a to je vše? Žádnou náhradu za svátek již neplatím? Děkuji, stále jsem z toho nějak zmatená. Původně jsem myslela, že dostane náhradu za svátek (jako kdyby nepracoval) + mzda + 100% příplatek, ale to bych mu asi přilepšila, že?