Re: Potvrzení o převzetí Kč - údajně vým
Pokud mají na faktuře napsáno, že bylo uhrazeno hotově dne DDMMRR a peníze přijal XYZ, tak na dalším papíru netrvám
pouze pokud není zřejmé kdo a kdy peníze převzal, pak doklad z pokladny nedám proplatit, dokud si to ten dotyčný nevyřídí - stačí párkrát neproplatit hned a uvidíte, jak si lidi ten pokladní doklad budou sami vyžadovat hned při platbách u dodavatelů
No jo, vy jste zřejmě účetní přímo ve firmě, ale já jako OSVČ dostávám ty doklady jednou měsíčně a hradi si to klienti, tudíž živnostníci. Takže bohužel tento způsob nemohu uplatnit. A živnostníkům to opakuji stále, že musí mít doklad o úhradě, ale zbytečně.
tak jim můžete pohrozit tím, že když od dodavatele nemají potvrzení, že to opravdu zaplatili, tak pokud to bude "dodavatel podrazák firma" tak je může žalovat o platbu
také mám klienty jako OSVČ a když jsem jim toto sdělila, tak se někteří zděsili a teď ty doklady fakt vyžadují
sice to není správé takto je děsit, ale zabralo to :-))
jeden klient po špatné zkušenosti - platil rozvozci za zboží a měl na faktuře způsob úhrady hotově - řidič peníze nepředával a tvrdil, že nic nedostal a klient byl na černé listině odběratelů - teď chce doklad o přijetí peněz na vše.
to ne :-)
ale jedná se hlavně o klasické faktury, kde je pouze uvedeno způsob úhrady hotově, ale nikde není uvedeno, že platba opravdu proběhla
už jsem se setkala i s tím, že to tam fakturantka zapomněla přehodit - faktura opravdu nebyla hrazena hotově, ale na faktuře to takto bylo
Jsem na tom úplně stejně. Marně klientům vysvětluji, že pokud je v kolonce forma úhrady napsáno "hotově", neznamená to automaticky, že fakturu zaplatil. Tedy alespoň některým klientům. To samé s dobírkou, že si musí brát doklady od zaplacení. A rovněž tak se setkávám s firmami, které mým klientům tvrdí, že jsem "úplně blbá", protože mám přece na faktuře napsáno, že forma úhrady je hotově.
Všem vám děkuji za diskusi o tomto problému. I když jsme nic nevyřešili, tak jsme si alespoň popovídali. A mně může pouze těšit, že v tom nejsem sama. Jen zatím ještě nevím, co na to FÚ při případné kontrole. Každý FÚ to posuzuje jinak. Všem děkuji za názory.
Účtuji i maloobchod. S některými řidiči (dealery) byly problémy, že neodevzdali částku z hotovostních faktur. Protože mě došlo, že prodavačky, které zboží přebírají a vydávají peníze, nemají čas vypisovat pokladní doklad, nechala jsem vyrobit razítko "částku, převzal dne, podpis, SPZ" . Razítko se ztratilo a minulý týden zase jeden dodavatel urguje peníze, které nedostal od řidiče...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
4. 10. 2011 15:16
Vážení, prosím o vaše názory. Jsem OSVČ, účetní mnoho let. Dostávám od klientů mnoho faktur za hotové bez příj. poklad. dokladu. Urguji tento doklad o úhradě od firem, od jedné firmy slyším, že neumím číst, že je to faktura za hotové, další firma mi konečně pošle někdy přij. pokl. doklad, ale ten nemá číslo, jiná firma se o tom vůbec nechce bavit. Někdy si připadám vážně jako blázen, který chce něco úplně zbytečnýho. V konečné fázi to už někdy vzdám, protože nemám sílu. Prosím o sdělení vašich zkušeností na shora uvedené téma. Děkuji.