Re: Uhrazena zaloha-chybny DD
Snad Vám pomůže toto:
Chybně uplatněná sazba daně - oprava výše daně podle § 43 zákona o DPH
Plátce uskutečnil zdanitelné plnění dne 15.4.2011 a vystavil daňový doklad, na který mimo jiné údaje uvedl
základ daně………………..10 000,- Kč
daň………………………….2 000,- Kč
celkem ………………….. 12 000,- Kč
Po uskutečnění zdanitelného plnění, dne 1.6.2011, plátce zjistil, že uplatnil nesprávně základní sazbu daně místo snížené sazby daně.
Řešení:
• Plátce má možnost provést opravu výše daně podle § 43 zákona o DPH, protože uplatnil chybně daň na výstupu a tím zvýšil svoji daňovou povinnost.
• Protože měl plátce povinnost vystavit daňový doklad, při opravě základu daně a výše daně vystaví opravný daňový doklad podle § 43 odst. 2 zákona o DPH.
• Opravný daňový doklad musí obsahovat mimo jiné údaje:
základ daně …... 0 Kč (základ daně zůstává stejný, opravou se výše základu daně nemění)
daň …….. - 1000,- Kč (rozdíl mezi chybně uplatněnou daní a správně opravenou daní);
plátce dále uvede důvod opravy, v daném případě, že byla chybně uvedena základní sazba daně místo snížené sazby daně.
• Opravu chybně uvedené daně promítne do dodatečného daňového přiznání za zdaňovací období, ve kterém se uskutečnilo původní plnění, tj. 15.4.2011, tedy za měsíc duben.
Re: Uhrazena zaloha-chybny DD
...moc Vám děkuji za rychlou radu. Jste moc hodná.
Ach jo... že jsem si toho nevšimla.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
6. 10. 2011 9:31
Dobrý den,
prosím o radu.
V srpnu nám firma uhradila zálohu, tak jsem vystavila k tomu
daňový doklad. V září se uskutečnila dodávka.Nyní jsem po odvedení DPH za srpen, zjistila, že jsem omylem dala vyšší
sazbu daně na doklad.Co s tím? musím podávat dodatečné
přiznání anebo mohu nějak opravit tuto chybu v září?
Do firmy bych zavolala, zda uplatnili doklad v srpnovém dph.
Děkuji moc za radu.