Uhrazena zaloha-chybny DD

• (neregistrovaný)

6. 10. 2011 9:31

Dobrý den,
    prosím o radu.
    V srpnu nám firma uhradila zálohu, tak jsem vystavila k tomu
    daňový doklad. V září se uskutečnila dodávka.Nyní jsem po odvedení DPH za srpen, zjistila, že jsem omylem dala vyšší
    sazbu daně na doklad.Co s tím? musím podávat dodatečné
    přiznání anebo mohu nějak opravit tuto chybu v září?
    Do firmy bych zavolala, zda uplatnili doklad v srpnovém dph.
    Děkuji moc za radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 10. 2011 9:47

Jana V. (neregistrovaný)

Re: Uhrazena zaloha-chybny DD
      Snad Vám pomůže toto:
      Chybně uplatněná sazba daně - oprava výše daně podle § 43 zákona o DPH
      Plátce uskutečnil zdanitelné plnění dne 15.4.2011 a vystavil daňový doklad, na který mimo jiné údaje uvedl
      základ daně………………..10 000,- Kč
      daň………………………….2 000,- Kč
      celkem ………………….. 12 000,- Kč
      Po uskutečnění zdanitelného plnění, dne 1.6.2011, plátce zjistil, že uplatnil nesprávně základní sazbu daně místo snížené sazby daně.

Řešení:
      • Plátce má možnost provést opravu výše daně podle § 43 zákona o DPH, protože uplatnil chybně daň na výstupu a tím zvýšil svoji daňovou povinnost.
      • Protože měl plátce povinnost vystavit daňový doklad, při opravě základu daně a výše daně vystaví opravný daňový doklad podle § 43 odst. 2 zákona o DPH.
      • Opravný daňový doklad musí obsahovat mimo jiné údaje:
      základ daně …... 0 Kč (základ daně zůstává stejný, opravou se výše základu daně nemění)
      daň …….. - 1000,- Kč (rozdíl mezi chybně uplatněnou daní a správně opravenou daní);
      plátce dále uvede důvod opravy, v daném případě, že byla chybně uvedena základní sazba daně místo snížené sazby daně.
      • Opravu chybně uvedené daně promítne do dodatečného daňového přiznání za zdaňovací období, ve kterém se uskutečnilo původní plnění, tj. 15.4.2011, tedy za měsíc duben.

• 6. 10. 2011 9:57

IVPE (neregistrovaný)

Re: Uhrazena zaloha-chybny DD
      ...moc Vám děkuji za rychlou radu. Jste moc hodná.
      Ach jo... že jsem si toho nevšimla.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).