Re: služební cesta o svátku
Já bych si dovolila až tak nesouhlasit. Záleží na tom, zda máte v pracovní náplni řízení auta (předpokládám, že jste jel autem), pokud ano, pak je řízení auta výkonem práce a náleží mzda a příplatek za práci ve svátek. Pokud jste auto neřídil, nenáleží mzda, ale náhrada mzdy, tak jako byste byl doma.
Kromě toho vám náleží cestovní náhrady - stravné.
O stravném předpokládám pochyby nejsou.
O tom, že by jel autem a řídil je se tazatel nezmiňoval. K vašemu názoru podotýkám, že v odpovědích dříve publikovaných bývalo uváděno, že i v tom případě náleží mzda jen když to má řízení auta uvedeno dotyčný v pracovní smlouvě. (I když nevím, z čeho se vychází a nechám se poučit)
Aby se jednalo o výkon práce, dotyčný by musel mít řízení motorového vozidla sjednáno jako druh práce (zřejmě další druh práce). Pak by se jednalo o řidiče z povolání, ohledně kterého platí přísnější režim BOZP. Druhá varianta je, že je se zaměstnancem sjednán určitý druh práce a zároveň je s ním dohodnuto nebo souhlasí s tím, že k výkonu práce bude řídit motorové vozidlo - zde se pak jedná o pracovní podmínku, nikoliv o druh práce. Protože ani nevíme, zda vůbec pracovní náplň má a pokud ano, v jaké podobě, doporučuji odpovědi nezatemňovat. Ani řízení motorového vozidla zmíněné v pracovní náplni na otázku odpověď nedává.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
2. 11. 2011 8:26
Dobrý den.
Zaměstnavatel mě vyslal na 3 denní zahraniční pracovní cestu (1.den cesta tam, 2.den pracovní činnost, 3.den cesta zpět).
Můj dotaz se týká posledního dne. 3.den - cesta zpět (bez pracovní činnosti) připadala na pátek, což byl svátek. Zaměstnavatel mi chce zaplatit pouze náhradu za svátek úplně stejně, jako kdybych byl doma i když jsem byl celý den na cestě domů.
Chci se zeptat na co vše mám nárok? Nebo nemám nárok na nic, kromě klasického zaplacení svátku?