Re: Zaměstnanec starobní důchodce
Nechápu vaše uvažování. Dokud nebyl důchodce, tak jste mu dali nízký plat a jakmile se stal starobním důchodcem, pobírá důchod - je finančně zajištěný, tak mu chcete dát vyšší plat.
Z pracovního poměru musíte ZP a SP odvádět, žádná vyjímka neexistuje. Od nového roku se může na DPP odpracovat již 300 hod., ale při odměně 10 000,- a více musíte ZP a SP také odvést.
Zřejmě jsem se špatně vyjádřila. Tedy pro upřasnění. Dokud nebyl důchodcem, pracoval (kromě HPP u jiného zaměstnavatele) u nás 150 hodin, tudíž si vydělal pár tisícovek. Nyní už nepracuje na HPP a je důchodce tudíž má spoustu času a chtěl by si vydělat nějakou korunu navíc, protože důchod má mizerný.
I tak děkuji za odpověď, i když nechápu proč tak zhurta "nechápu Vaše uvažování" svůj dotaz jsem neposlala z důvopdu úvahy zda jsem dobrý nebo špatný zaměstnavatel a zda je či není finančně zajištěný a proč mu chci dát k důchpodu vyšší plat. Navíc píšete " pracovního poměru musíte ZP a SP odvádět, žádná vyjímka neexistuje". Nemáte pravdu. Za pracovní poměr se považuje i DPP kde se SP a ZP do 10.000 Kč neodvádí jak správně píšete.
Odpověděla jste si sama, zaměstnejte ho na DPP, kromě hodinové sazby mu můžete dát klidně i nějakou odměnu aniž by to bylo uvedené v dohodě.
DPP a DPČ nejsou pracovním poměrem, jsou to dohody. Opakuji, z prac. poměru musíte SP a ZP odvádět. Jelikož je důchodce, tak výhoda je pouze v tom, že ZP nemusíte dopočítávát při nižším výdělku do minimální mzdy. Jinak bych doporučila od nového roku sepsat DPP s výdělkem do 10 000,-Kč. Je to pro zaměstnavatele nejvýhodnější. A po odpracování 300 hod sepsat prac. poměr.
Nemáte pravdu vy. DPČ a DPP jsou dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr. Je to závislá činnost, ale není to pracovní poměr. Z DPP se ZP a SP letos ještě neodvádí vůbec, tak to můžete využít. Příští rok je změna, jak už výše psala kolegyně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
15. 11. 2011 7:51
Na jaký pracovní poměr mám zaměstnat star.důchodce abych za něj nemusela odvádět soc. a zdr. Dosud byl u nás na DPP 150 hod. ročně, ale od září už je v důchodu tak chceme aby pracoval více než 150 hod. a mohli jsme mu dát i vyšší plat. Děkuji