Re: Dohoda o ukončení PP - výše podpory
No já to taky vidím tak, že při takto formulované dohodě nárok na odstupné JE (to nemusí být nikde napsané, když to vyplývá ze zákona). Pak by podpora byla posunutá o 3 měsíce.
To že pracovnice něco řekla, může být pravda i nemusí.
Proč vám nejde o odstupné ? Je to víc peněz než podpora.
Nejde přímo o mě. Je to vztah bratr (zaměstnavatel) - sestra (prodavačka). Zaměstnavatel už nemá ani na odstupné, krachuje. Jak tedy sepsat dohodu, aby byl nárok na podporu v nezkrácené výši? Je tam ještě jeden zaměstnanec (můj přítel), kterému zatím PP trvá (čerpá dovolenou). A bude taky končit dohodou. Tak jak ji sepsat? Zaměstnavatel na odstupné nemá (proběhla velká exekuce,apod), už dluží i mzdy za skoro dva měsíce, tak jak sepsat Dohodu, aby nebyl bitý i ze strany ÚP? Podle mě už má i ÚP podchycenou změnu smlouvy z dobu neurčité na určitou.
Za případné rady děkuji.
. Nyní jeden zavírá a
>>>sepsal
>>>s pracovníkem dohodu o ukončení PP z důvodu - rušení
>>>provozovny (žádný odkaz na §, žádná zmínka o nároku
>>>na
>>>odstupné). >>No já to taky vidím tak, že při takto formulované
>>dohodě nárok na odstupné JE (to nemusí být nikde
>>napsané,
>>když to vyplývá ze zákona). Pak by podpora byla
>>posunutá o 3 měsíce.
>>Proč vám nejde o odstupné ? Je to víc peněz než
>>podpora.
>
>Nejde přímo o mě. Je to vztah bratr (zaměstnavatel) -
>sestra (prodavačka). Zaměstnavatel už nemá ani na
>odstupné, krachuje. Jak tedy sepsat dohodu, aby byl nárok
>na podporu v nezkrácené výši? Je tam ještě jeden
>zaměstnanec (můj přítel), kterému zatím PP trvá (čerpá
>dovolenou). A bude taky končit dohodou. Tak jak ji sepsat?
>Zaměstnavatel na odstupné nemá (proběhla velká
>exekuce,apod), už dluží i mzdy za skoro dva měsíce, tak jak
>sepsat Dohodu, aby nebyl bitý i ze strany ÚP? Podle mě
>už má i ÚP podchycenou změnu smlouvy z dobu neurčité
>na určitou.
>Za případné rady děkuji.
To je těžké radit.
Když bude skončení dohodou bez uvedení důvodu, tak to zaměstnanec nepodepíše, neboť nebude mít odstupné a bude mít nižší podporu. (Jedině kdyby mu zaměstnavatel dal mimořádnou odměnu, která by jeho ztrátu pokryla - ale to v daném pípadě, jak uvádíte, není možné.)
Když bude skončení dohodou z důvodu rušení provozovny, tak to možná zaměstnanec podepíše (a nebude trvat na tom, aby dostal výpověď z tohoto důvodu), pak mu ze zákona náleží odstupné, podporu dostane až po 3 měsících, ale ve vyšší výší. (Před časem se psalo, že by měla být změna v zákoně - že odklad ve vyplácení podpory by se vztahoval jen na případ, kdy je odstupné skutečně vyplaceno - nevím, jak to nakonec dopadlo.)
Tak bylo by blbé, kdyby sestra chtěla po bratrovi odstupné, že ano. Jenže pokud je prac. poměr ukončen dohodou bez toho důvodu, tak bude mít nižší podporu. Ledaže by ta dohoda byla z nějakého vážného důvodu ze strany sestry (péče o malé dítě, stěhování, třeba i péče o rodiče by si myslím prošla, zdravotní důvod apod.).
Chápu, to už jsem také přednesla jako řešení. Také mohli dohodnout změnu na dobu určitou už před rokem, že? (Jen jsem to tu nechtěla moc "hlásat"). Dohoda o ukončení sestry už bohužel na ÚP leží, takže zbývá dořešit můj přítel, zřejmě tímhle způsobem. Díky a zdravím.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
18. 11. 2011 12:00
Prosím o odborné posouzení. Dostala se mi do ruky Dohoda o ukončení PP. Zaměstnavatel (FO) provozuje 2 obchody ve dvou různých městech. Nyní jeden zavírá a sepsal s pracovníkem dohodu o ukončení PP z důvodu - rušení provozovny (žádný odkaz na §, žádná zmínka o nároku na odstupné). Jaký bude nárok na podporu v nezaměstnanosti, v plné výši? Na ÚP toto pracovnice potvrdila (zatím není žádné Rozhodnutí).
No a mě se to nezdá. Podle mě by měl mít zaměstnanec nárok na odstupné (ale dohodě nic takového není, ani žádné odstupné nedostane). Mně ani tak o to odstupné nejde, spíše, aby takto neargumentoval ÚP a aby pracovník vůbec nějakou podporu dostal. Prosím o Váš názor. Anebo jak Dohodu o ukončení sepsat (stejný důvod), aby podpora byla. Děkuji.