Dobrý den,
pokud Vám nebylo poskytnuto žádné bezplatné jídlo, které má charakter snídaně, oběda nebo večeře, máte nárok na plné (nekrácené) stravné. Pakliže zaměstnavatel podle toho nepostupuje, porušuje zákoník práce. Nezbytným výdajem je samozřejmě použití sprchy např. na parkovišti, WC, parkovné a další poplatky. Tyto výdaje jsou součástí vyúčtování cestovních náhrad.
Více: Zahraniční cestovní náhrady 2012
Dagmar Kučerová ;)
dobrý den,
chtěl bych se vrátit ještě k daným otázkám,je možnost která není v rozporu se ZP,že zaměstnavatel je oprávněn upravit ve svém vnitřním předpisu po předchozím projednání s odbory výši základní diety která pak bude následně vyplácena zaměstnancům? Tím je myšleno,že ji poníží na 75% z vyhlášky o stanovení zakladních sazeb zahraničního stravného?za jakých podmínek to může udělat?Když nebude dodrženo snížení stravného za poskytnutí bezplatného jídla?děkuji
Dobrý den,
tady se již nejedná o krácení stravného. Zaměstnavatel využívá ustanovení § 170 zákoníku práce a poskytuje stravné minimálně ve výši 75 %, což bohužel není v rozporu. Musí tak učinit před vysláním na pracovní cestu.
Dagmar Kučerová ;)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
5. 1. 2012 18:11
dobrý den,
Pracuji jako řidič nákladního vozidla u přepravní firmy,zajímalo by mne a myslím i další kolegy,jaké stravné mě náleží,myslím tím,o jakou část mě může být zkráceno,když zaměstnavatel neposkytuje bezplatné jídlo?dosavadní praxe je 34eur,což je zaokrouhlená částka 75% z 45eur (př. Německo),ubytování v kamionu ;) Další otázka,co můžu zahrnout do nezbytných výdajů na služební cestě?např.sprcha,WC?? děkuji za odpověď