Re: Záloha v DE a DPH
Vadí - viz. § 73 odst. 1 písm. a) a § 73 odst. 2 ZDPH - nárok na odpočet daně máte, pokud máte DD. Takže v DE uvedeno mít budete jako daňový výdej 10000,00 + nedaňový výdej (DPH) 2000,00. V DaP k DPH ale lze uplatnit až v 01/2012.
Re: Záloha v DE a DPH
Děkuji za odpověď.
Asi to dělám už roky špatně.
Celou zálohu na zboží eviduju jako daňový výdaj při zaplacení. Až podle DD k přijaté platbě snížím daňový výdaj o část DPH, nebo (když není vystaven) až při konečném vyúčtování podle DD snížím daňový výdaj v případě kdy je základ daně menší než zúčtovaná poskytnutá záloha - a to je často až v následujícím roce po poskytnutí zálohy.
Nejsem vědma, co s tím mám dělat, co uplatnit jako daňový výdaj a co jako nedaňový? Dodatečná DP se mi opravdu dělat nechtějí.
Díky
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
20. 12. 2011 17:37
Vedu DE, jsem plátce DPH a na konci prosince 2011 uhradím plátci DPH zálohu na zboží 12.000,- na základě zálohové faktury na které je uveden základ daně + daň. Daňový doklad k přijaté platbě obdržím až v lednu, den přijetí platby bude prosinec.
Můžu si uplatnit odpočet DPH už v prosinci nebo až v lednu?
Daňovým výdajem roku 2011 bude celá zplacená záloha, nebo jen 10.000,-?
Děkuji.