Neumožnění čerp. dovolené-PP na dobu urč

• (neregistrovaný)

29. 12. 2011 10:58

Dobrý den,mám prac.poměr na dobu určitou od 25.7.11.do 29.2.12. Chci čerpat celou dovolenou až na konci prac. poměru a nemohu nikde najít odpověď na 3 věci:
    1) firma poskytuje 5 týdnů dovolené v roce,mám tedy nárok na 14,5 dne za srpen-únor? (7 dní v červenci se vůbec nezapočítává?)

2) může mi zaměstnavatel zakázat čerpání, ale jen zaplatit náhradu ve mzdě za únor?

3)musí pro případné zrušení dovolené prokázat nějaké náhlé důvody,nebo stačí když mi jen oznámí,že původní úkoly se vlastně nestihly a to např. až poslední den-nebo mne může z dovolené dokonce odvolat? I když můj PP tímto končí?

Nenašel jsem k tomu žádnou vyhlášku podrobnosti nebo tak..Kde prosím hledat?

Mockrát děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 12. 2011 11:31

Jindra1 (neregistrovaný)

Re: Neumožnění čerp. dovolené-PP na dobu
      v zákoníku práce najdete vše o dovolené od §216:
      http://business.center.cz/business/pravo/zakony/zakonik-prace/cast9h4.aspx

Nárok 10,5 dne dovolené za letošek vám má zaměstnavatel nařídit čerpat, pokud nevyberete všechny, za rok 2012 máte 4 dny, ty vám pak musí při odchodu zaměstnavatel proplatit spolu s nevyčerpanými dny z letoška.

• 29. 12. 2011 12:03

MartinZ (neregistrovaný)

Moc díky za vyjádření, ale právě to, na co se ptám v tom zákoně není: Zaměstnavatel mi dovolenou nenařídil - je oprávněn mi říct, že celou dovolenou mi pouze proplatí? Chci si ji vyčerpat, ale očekávám snahu mi čerpání znemožnit. A musí pro případné zrušení dovolené prokázat nějaké náhlé důvody,nebo stačí když mi jen oznámí,že původní úkoly se vlastně nestihly a to např. až poslední den v práci-nebo mne může z dovolené dokonce odvolat? I když můj PP tímto končí?
      Děkuji

• 29. 12. 2011 14:51

anonymous

Je to velmi jednoduché. Podle ZP určuje čerpání dovolené zaměstnavatel, takže ve Vašem případě Vám opravdu může celou dovolenou proplatit. A odvolat z dovolené vás taky může (pokud se mu to "technicky" podaří), takže víc nemá cenu to rozebírat.

• 29. 12. 2011 18:04

Jindra1 (neregistrovaný)

Já bych si dovolila trochu oponovat, §218 - zaměstnavatel je povinen určit dovolenou, já bych tedy nějakou tu dovolenku chtěla čerpat, pokud vám to samozřejmě vyhovuje, tak si ji necháte celou proplatit až při skončení PP. A když už ji budete čerpat, tak je jednoduché se nenechat odvolat, prostě jste zrovna nedostupný...

• 29. 12. 2011 19:54

anonymous

Je sice povinen, ale nesmí mu v tom bránit provozní důvody, viz odstavec 2. Dobře víte, že v praxi je to nevymahatelné.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).