Re: Neumožnění čerp. dovolené-PP na dobu
v zákoníku práce najdete vše o dovolené od §216:
http://business.center.cz/business/pravo/zakony/zakonik-prace/cast9h4.aspx
Nárok 10,5 dne dovolené za letošek vám má zaměstnavatel nařídit čerpat, pokud nevyberete všechny, za rok 2012 máte 4 dny, ty vám pak musí při odchodu zaměstnavatel proplatit spolu s nevyčerpanými dny z letoška.
Moc díky za vyjádření, ale právě to, na co se ptám v tom zákoně není: Zaměstnavatel mi dovolenou nenařídil - je oprávněn mi říct, že celou dovolenou mi pouze proplatí? Chci si ji vyčerpat, ale očekávám snahu mi čerpání znemožnit. A musí pro případné zrušení dovolené prokázat nějaké náhlé důvody,nebo stačí když mi jen oznámí,že původní úkoly se vlastně nestihly a to např. až poslední den v práci-nebo mne může z dovolené dokonce odvolat? I když můj PP tímto končí?
Děkuji
Já bych si dovolila trochu oponovat, §218 - zaměstnavatel je povinen určit dovolenou, já bych tedy nějakou tu dovolenku chtěla čerpat, pokud vám to samozřejmě vyhovuje, tak si ji necháte celou proplatit až při skončení PP. A když už ji budete čerpat, tak je jednoduché se nenechat odvolat, prostě jste zrovna nedostupný...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
29. 12. 2011 10:58
Dobrý den,mám prac.poměr na dobu určitou od 25.7.11.do 29.2.12. Chci čerpat celou dovolenou až na konci prac. poměru a nemohu nikde najít odpověď na 3 věci:
1) firma poskytuje 5 týdnů dovolené v roce,mám tedy nárok na 14,5 dne za srpen-únor? (7 dní v červenci se vůbec nezapočítává?)
2) může mi zaměstnavatel zakázat čerpání, ale jen zaplatit náhradu ve mzdě za únor?
3)musí pro případné zrušení dovolené prokázat nějaké náhlé důvody,nebo stačí když mi jen oznámí,že původní úkoly se vlastně nestihly a to např. až poslední den-nebo mne může z dovolené dokonce odvolat? I když můj PP tímto končí?
Nenašel jsem k tomu žádnou vyhlášku podrobnosti nebo tak..Kde prosím hledat?
Mockrát děkuji