Re: příjem z pronájmu a DE
POkud budovu vložíte do majetku, tak příjem z pronájmu bude příjmem podle §7 (nikoliv §9). Vše bude v rámci jedné DE.
Druhou část dotazu moc nechápu.
Budovu vložíte, uplatníte odpisy, při technickém zhodnocení navýšíte zůstatkovou hodnotu a budete odepsivat z vyšší ceny.
Pokud se bude jednat o opravy, budou dańově uznatelné, zařazené mezi ostatními dańovými výdaji z podnikání (§7).
přečtěte si ten §9.
Vypadat to bude stejně, evidovat se to bude odděleně.
Jedinné pozitivum (prve jsem na to zapomněla) - z příjmů dle §9 se neplatí SP a ZP.
Ptám se proto, byla jsem dnes na školení, kde byla řeč o příjmu z pronájmu u budovy nevložené do podnikání.
Uvedený příklad:
osoba koupila starší dům, opravila ho, pronajímá jako sklad, výdaje uplatněny, příjmy minimální = bylo přímo řečeno tzv. pračka peněz. Asi
jsem si to špatně vyložila, měla jsem pocit, že je to výhodnější pro podnikatele nevkládat do majetku...Hlava už nebere:-))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
10. 1. 2012 15:45
Dobrý den, vedu DE, podnikám v oboru dřevařství, nákup a prodej. Koupil jsem budovu, kterou jsem k 1.1.2011 vložil do podnikání. Část budovy pronajímám - kanceláře. Musím rozdělit v daňovém přiznání příjem z podnikání do přílohy č. 1 a příjem z pronájmu do přílohy č. 2 ? Můžu vést jednu DE? Děkuji za vysvětlení.
Druhá část dotazu:
V roce 2012 se chystám budovu opravit.
Nebylo by pro mě lepší, nevkládat budovu do majetku, mít příjem dle par. 9 (příjem z pronájmu) a uplatnit skutečné výdaje než uplatnit výdaje formou odpisu (při vložení do majetku?)
Děkuji za Váš názor.