Příjem z pronájmu a DE

• (neregistrovaný)

10. 1. 2012 15:45

Dobrý den, vedu DE, podnikám v oboru dřevařství, nákup a prodej. Koupil jsem budovu, kterou jsem k 1.1.2011 vložil do podnikání. Část budovy pronajímám - kanceláře. Musím rozdělit v daňovém přiznání příjem z podnikání do přílohy č. 1 a příjem z pronájmu do přílohy č. 2 ? Můžu vést jednu DE? Děkuji za vysvětlení.

Druhá část dotazu:
    V roce 2012 se chystám budovu opravit.
    Nebylo by pro mě lepší, nevkládat budovu do majetku, mít příjem dle par. 9 (příjem z pronájmu) a uplatnit skutečné výdaje než uplatnit výdaje formou odpisu (při vložení do majetku?)
    Děkuji za Váš názor.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 1. 2012 18:39

Maxx (neregistrovaný)

Re: příjem z pronájmu a DE
      POkud budovu vložíte do majetku, tak příjem z pronájmu bude příjmem podle §7 (nikoliv §9). Vše bude v rámci jedné DE.

Druhou část dotazu moc nechápu.
      Budovu vložíte, uplatníte odpisy, při technickém zhodnocení navýšíte zůstatkovou hodnotu a budete odepsivat z vyšší ceny.
      Pokud se bude jednat o opravy, budou dańově uznatelné, zařazené mezi ostatními dańovými výdaji z podnikání (§7).

• 10. 1. 2012 18:59

SabinaR (neregistrovaný)

Zajímalo mě, jak by to celé vypadalo vypadalo, kdyby budova nebyla vložena do majetku a mám příjmy z pronájmu. Potom by
      - příjmy byly §9
      - výdaje, pokud by byly opravy, tak budou daňově uznatelné
      a co technické zhodnocení a odpisy?

• 10. 1. 2012 19:08

Maxx (neregistrovaný)

přečtěte si ten §9.
      Vypadat to bude stejně, evidovat se to bude odděleně.
      Jedinné pozitivum (prve jsem na to zapomněla) - z příjmů dle §9 se neplatí SP a ZP.

• 10. 1. 2012 19:37

SabinaR (neregistrovaný)

Ptám se proto, byla jsem dnes na školení, kde byla řeč o příjmu z pronájmu u budovy nevložené do podnikání.
      Uvedený příklad:
      osoba koupila starší dům, opravila ho, pronajímá jako sklad, výdaje uplatněny, příjmy minimální = bylo přímo řečeno tzv. pračka peněz. Asi
      jsem si to špatně vyložila, měla jsem pocit, že je to výhodnější pro podnikatele nevkládat do majetku...Hlava už nebere:-))

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).