Re: PDP - služby pro plátce, neekonomick
ještě se k tomu vracím. pořád nechápu, proč vlastně bychom měli rozlišovat, když fakturujeme plátci, zda má např. nemovitost na ekonomické nebo neekonomické činnosti. pokud má nemovitost na neekonomickou činnost, my mu nafakturujeme stavební práce v režimu revers charge, s 0%, on dopočítá DPH, odvede fin. úřadu.
v čem je rozdíl, když mu tedy podle výkladu GFŘ nafakturujeme s DPH, tak daň zaplatí nám a my ji odvedeme.
promiňte že se hloupě ptám, ale pokud něco přehlížím, tak bych ráda věděla, co.
zde tedy tu daň zaplatí mě jako
ano, to jsou důvody, proč se mi nechce na takový výklad přistoupit.
ale myslela jsem , že něco vedlo k takovému výkladu, že je tam nějaký rozdíl mezi těmi dvěma způsoby fakturace v případě neekonomické činnosti pro odběratele ( jako že se pak nějak liší nárok na odpočet nebo .. nějaký důvod který mi nedošel )
§92a mluví vždy pouze o plátci a ne o osobě povinné k dani, potom nemá odkaz v pokynu na §5/3 žádný význam. Vy jako dodavatel víte, že dodáváte na druhé straně plátci a přenesete, ten kdo přijme odvede daň na výstupu a za splnění podmínek v zákoně má nárok na odpočet a tam už se musí rozlišovat k čemu to použije, ale nevidím jediný důvod proč by to mělo zajímat dodavatele. Diskuse o tomto zparchantělém ustanovení se vede i mezi daňovými poradci a dohodlo se, že budeme iniciovat KOOV na toto téma a následně i novelizaci zákona, aby byl srozumitelný a jednoznačný a skýtal právní jistotu daňovým poplatníkům. Ale bude to běh na dlouhou trať neb ministerští jsou zatvrzelí...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
13. 1. 2012 8:50
Dobrý den
pokud budeme dodávat stavební práce pro plátce dph, který nemovitost má pro ekonomickou i neekonomickou činnost - pokud to chápu správně, stále fakturujeme s 0% DPH?
je to povinnost nás, jako dodavatele, zjišťovat, na jaký účel má odběratel nemovitost, nebo záleží na tom, jaké informace nám on poskytne?
na školení nám říkali, že u obcí a měst, záleží na tom, zda oni nám sdělí, že objekt mají pro výkon veřejné správy.