Re: Mandátní smlouva a odvody
Mandátní smlouvu máme sepsanou na účetní práce,
jsou zpracované na PC klientky
Re: švarc system ?
Mám obavu, že to takhle neobejdete, ani vy, ani paní "zaměstnavatelka". Počítejte, i s tím, že až tam finančáci přijdou za dva roky znovu, doměří to zase i s penálem.
Stejně ji to i teď vyšlo dráž (až na to spočítají i penále), než kdyby vás legálně zaměstnala.
Re: švarc system alen 1
>Provádíte účetní práce více subjektům?
>Ano, mám ŽL na účetní práce,provadím pouze pro ni, má
>hodně klientů
>Tak to je problém, tady vám fakturace nepomůže.
>To je jasný švarc systém. Od 1.1.2012 je tento systém
>nelegální,
...
>Důležité je, že pracujete pouze pro ni, je jedno jakou
>činnost, naplňuje to znaky závislé práce. Přečtěte si
>§2 odst. 1 zák. práce.
Externí účetní nenaplňuje znaky závislé práce( §2 odst. 1 zák. práce.), protože nemůže jednat podle pokynů "zaměstnavatele", ale podle zákona o účetnictví. Pokud zaměstnavatel účetní pokyne aby upravila hospodářský výsledek v rozporu se zákonem, tak zaměstnankyně uposlechne a netrápí ji to, ale externí účetní to prostě neudělá. Tím se odlišuje zaměstnanec od externisty. Externí účetní za takové porušení zákona ponese plnou zodpovědnost, zaměstnaná účetní ne (jen do výše 4 platů).
Mě toto teda docela štve a nevěřím tomu, ta spousta lidí, která pracuje na ŽL, bude posuzována jako závislá činnost.
§ 2 ZP: " Za závislou práci, která je vykonávána ve vztahu nadřízenosti zaměstnavatele a podřízenosti zaměstnance, se považuje výlučně osobní výkon práce zaměstnance pro zaměstnavatele, podle pokynů zaměstnavatele, jeho jménem, za mzdu, plat nebo odměnu za práci, v pracovní době nebo jinak stanovené nebo dohodnuté době na pracovišti zaměstnavatele, popřípadě na jiném dohodnutém místě, na náklady zaměstnavatele a na jeho odpovědnost."
Myslí se tím "jiným dohodnutým místem" i můj (tj. můj vlastní nebo mnou pronajatý) prostor? A jestliže jako živnostník pracuji na svoji odpovědnost, na svém počítači nebo se svým nástrojem a fakturuji za odvedenou práci, tak mi přece nemohou vnucovat postavení zaměstnance a posuzovat mě jako zaměstnance. Účetní (nebo i jiný živnostník) je kolikrát rád, že získal jednoho pořádného klienta a toho si drží. A aby měl těch klientů víc, aby nebyl posuzován jako "skrytý zaměstnanec", na to mu třeba už nezbývá čas ani kapacita. A zaměstnancem být nechce, nejen proto, že jako živnostník vytěží více čistého, ale prostě proto, že jako živnostník skutečně není tak podřízený té firmě jako zaměstnanec v pracovněprávním vztahu. Vždyť je to blbost. To mě teda řekněte, kterého živnostníka (typu účetní, poradce, programátora atd.) by se to netýkalo? A nejen účetního, ale např. svářeče apod. Já myslím, že pokud se takováto šikana živnostníků rozjede, tak se zase rozjedou právní spory, vždyť to už tady bylo. A soud rozhodl, že stát nemůže nutit nikoho, aby pro firmu pracoval jako zaměstnanec, když pro ni chce pracovat jako živnostník. Nevěřím tomu, že se živnostníci a firmy, které si je najímají, nechají takto šikanovat a bez protestu zacvakají, co jim úředník doměří.
Karo, já to chápu a konečná bude stejně u soudu.
Ale neodvažuji se nikomu radit, aby to obcházel.
Ale myslím si, že je naprostý rozdíl budovat si klientelu a mít na začátku např. jednoho klienta, a postupně rozšiřovat.Proti situaci, kdy účetní kancelář "zaměstnává" IČaře, který pro ni de fakto pracuje v závislém postavení. Klienty a to, že je bude účtovat si nevybírá, jsou mu přiděleny podle priorit "zaměstnavatele". S klienty obvykle (kromě operativy) nejedná Ičař, ale "zaměstnavatel".
Kdo jiný by měl dbát na dodržování zákonných norem, nemůžu přece kázat vodu a přitom pít víno.
Re: opravuji přiděleni
>>lidí, která pracuje na ŽL, bude posuzována jako
>>závislá
>>činnost.
>>Myslí se tím "jiným dohodnutým místem" i můj (tj. můj
>>vlastní nebo mnou pronajatý) prostor? A jestliže jako
>>živnostník pracuji na svoji odpovědnost, na svém
>>počítači nebo se svým nástrojem a fakturuji za
>>odvedenou
>>práci, tak mi přece nemohou vnucovat postavení
>>zaměstnance a posuzovat mě jako zaměstnance.A
>>zaměstnancem
>>být nechce, nejen proto, že jako živnostník vytěží
>>více čistého, ale prostě proto, že jako živnostník
>>skutečně není tak podřízený té firmě jako zaměstnanec
>>ale je, pokud má jediného klienta, tak se bojí o práci
>stejně jako zaměstnanec, řekla bych že dokonce víc,
>protože zaměstnanec má jakousi jistotu...
>>pracovněprávním vztahu. Vždyť je to blbost. To mě
>>teda
>>řekněte, kterého živnostníka (typu účetní, poradce,
>>programátora atd.) by se to netýkalo? A nejen
>>účetního, ale
>>např. svářeče apod. Já myslím, že pokud se takováto
>>šikana živnostníků rozjede, tak se zase rozjedou
>>právní
>>spory, vždyť to už tady bylo. A soud rozhodl, že stát
>>nemůže nutit nikoho, aby pro firmu pracoval jako
>>zaměstnanec, když pro ni chce pracovat jako
>>živnostník.
>>Nevěřím tomu, že se živnostníci a firmy, které si je
>>najímají, nechají takto šikanovat a bez protestu
>>zacvakají, co jim úředník doměří.
>Karo, já to chápu a konečná bude stejně u soudu.
>Ale neodvažuji se nikomu radit, aby to obcházel.
>Ale myslím si, že je naprostý rozdíl budovat si
>klientelu a mít na začátku např. jednoho klienta, a postupně
>rozšiřovat.Proti situaci, kdy účetní kancelář
>"zaměstnává" IČaře, který pro ni de fakto pracuje v závislém
>postavení. Klienty a to, že je bude účtovat si
>nevybírá, jsou mu přiděleny podle priorit "zaměstnavatele". S
>klienty obvykle (kromě operativy) nejedná Ičař, ale
>"zaměstnavatel".
>Kdo jiný by měl dbát na dodržování zákonných norem,
>nemůžu přece kázat vodu a přitom pít víno.
>>>závislá
>>>činnost.
>>>Myslí se tím "jiným dohodnutým místem" i můj (tj. můj
>>>vlastní nebo mnou pronajatý) prostor? A jestliže jako
>>>živnostník pracuji na svoji odpovědnost, na svém
>>>počítači nebo se svým nástrojem a fakturuji za
>>>odvedenou
>>>práci, tak mi přece nemohou vnucovat postavení
>>>zaměstnance a posuzovat mě jako zaměstnance.A
>>>zaměstnancem
>>>být nechce, nejen proto, že jako živnostník vytěží
>>>více čistého, ale prostě proto, že jako živnostník
>>>skutečně není tak podřízený té firmě jako zaměstnanec
>>>ale je, pokud má jediného klienta, tak se bojí o
>>>práci
>>stejně jako zaměstnanec, řekla bych že dokonce víc,
>>protože zaměstnanec má jakousi jistotu...
>>>pracovněprávním vztahu. Vždyť je to blbost. To mě
>>>teda
>>>řekněte, kterého živnostníka (typu účetní, poradce,
>>>programátora atd.) by se to netýkalo? A nejen
>>>účetního, ale
>>>např. svářeče apod. Já myslím, že pokud se takováto
>>>šikana živnostníků rozjede, tak se zase rozjedou
>>>právní
>>>spory, vždyť to už tady bylo. A soud rozhodl, že stát
>>>nemůže nutit nikoho, aby pro firmu pracoval jako
>>>zaměstnanec, když pro ni chce pracovat jako
>>>živnostník.
.
>>Karo, já to chápu a konečná bude stejně u soudu.
>>Ale neodvažuji se nikomu radit, aby to obcházel.
>>Ale myslím si, že je naprostý rozdíl budovat si
>>klientelu a mít na začátku např. jednoho klienta, a
>>postupně
>>rozšiřovat.Proti situaci, kdy účetní kancelář
>>"zaměstnává" IČaře, který pro ni de fakto pracuje v
>>závislém
>>postavení. Klienty a to, že je bude účtovat si
>>nevybírá, jsou mu přiděleny podle priorit
>>"zaměstnavatele". S
>>klienty obvykle (kromě operativy) nejedná Ičař, ale
>>"zaměstnavatel".
>>Kdo jiný by měl dbát na dodržování zákonných norem,
>>nemůžu přece kázat vodu a přitom pít víno.
A jak to udělají realitky, mají asistentky, které dělají na mandátní smlouvu a taky v jejich kancelářích,to je prakticky to samé
.A
>>>>zaměstnancem
>>>>být nechce, nejen proto, že jako živnostník vytěží
>>>>více čistého, ale prostě proto, že jako živnostník
>>>>skutečně není tak podřízený té firmě jako zaměstnanec
>>>>ale je, pokud má jediného klienta, tak se bojí o
>>>>práci
>>>stejně jako zaměstnanec, řekla bych že dokonce víc,
>>>protože zaměstnanec má jakousi jistotu...
>>>>pracovněprávním vztahu. Vždyť je to blbost. To mě
>>>>teda
>>>>řekněte, kterého živnostníka (typu účetní, poradce,
>>>>programátora atd.) by se to netýkalo? A nejen
>>>>účetního, ale
>>>>např. svářeče apod. Já myslím, že pokud se takováto
>>>>šikana živnostníků rozjede, tak se zase rozjedou
>>>>právní
>>>>spory, vždyť to už tady bylo. A soud rozhodl, že stát
>>>>nemůže nutit nikoho, aby pro firmu pracoval jako
>>>>zaměstnanec, když pro ni chce pracovat jako
>>>>živnostník.
>.
>>>Karo, já to chápu a konečná bude stejně u soudu.
>>>Ale neodvažuji se nikomu radit, aby to obcházel.
>>>Ale myslím si, že je naprostý rozdíl budovat si
>>>klientelu a mít na začátku např. jednoho klienta, a
>>>postupně
>>>rozšiřovat.Proti situaci, kdy účetní kancelář
>>>"zaměstnává" IČaře, který pro ni de fakto pracuje v
>>>závislém
>>>postavení. Klienty a to, že je bude účtovat si
>>>nevybírá, jsou mu přiděleny podle priorit
>>>"zaměstnavatele". S
>>>klienty obvykle (kromě operativy) nejedná Ičař, ale
>>>"zaměstnavatel".
>>>Kdo jiný by měl dbát na dodržování zákonných norem,
>>>nemůžu přece kázat vodu a přitom pít víno.
>A jak to udělají realitky, mají asistentky, které
>dělají na mandátní smlouvu a taky v jejich kancelářích,to
>je prakticky to samé
Ptala jste se na radu, dostala jste ji. Jste dospělá, pokud se rozhodnete pro riziko, je to vaše věc, vždy jsou pro a proti.
Myslím, že jsou situace, kdy je to zřejmé a kdy to není tak jednoznačné.
Když bude podnikatel platit externí účetní 2 tisíce měsíčně a ona to bude vykonávat u něho v kanceláři na jeho PC, tak mi přijde dost divné ji zaměstnat, i když je to jasný švarc systém.
Také jsem vykonávala účetní práce pouze pro jednu firmu, dělala jsem to doma, na svém PC, ve svém účetním programu, ve svém určeném čase a nepřipadá mi to ani trochu jako švarc systém.
Mám také pouze jednoho klienta na účetní práce, svůj PC mám u nich ve firmě a program v PC je jejich, byli na něj zvyklí a měli jej již zakoupený. Myslíte, že bych práci na IČ neobhájila? Stačilo by, kdybych třeba ještě v průběhu roku vystavila několik faktur za zpracování daňových přiznání. Každou chvíli někdo příjde, tak mu přiznání zpracuji (doposud zadarmo či za čokoládu:) Děkuji.
Co se vlastně v kterém § v Zákoníku práce a v zákoně o zaměstnanosti tak zásadního změnilo, že se všude píše, že "švarcsystém je nelegální"? Nelegální byl i dosud, ale pokud živnostník pracoval na svoji odpovědnost a se svým nářadím, nástroji apod., obhájil si to (navíc když existuje mnou zmíněný rozsudek). Co je tam teď zpřísněného? (myslím opravdu písemně v zákonech oproti roku 2011).
Od letoška vyčlenili pro Inspektoráty práce 800 mil Kč, budou se provádět kontroly, které dříve běžně nebyly. Je připraveno 400 instpektorů, rozděleni po okresech a od února vyrážejí. Toť informace z MF Dnes. A nějaké informace z IP přímo máme.
Bude to asi dost nepříjemný.
S tímto se už v různých článcích straší nějakou dobu. Ale mě zajímá, co se tak zásadního změnilo v zákonech oproti loňsku. Tzn. vědět, na které § budou poukazovat, abychom věděli, jak se bránit a čím argumetovat (případně co ve vztahu firma - živnostník doupravit, abychom tím mohli argumentovat).
No jeden odkaz je na ZP § 2,3 - závislá činnost. Tak si vyberte, jak to posoudí - živnostník jen na práci - bez materiálu. Myslím, že budou mít navrch, my na soudy mít asi nebudeme. A to jste ještě patrně nečetli ty pokuty - zamastnavateli nejméně 250 tisíc (míň nelze) a živnostníkovi 100 tisíc. Takže i ten, kdo by chtěl dělat (na živnost) může být zlikvidován, stejně tak firma...Ty pokuty jsou pro ně jednoduchá věc. Takovej inspektor vůbec neví, jak to v praxi chodí... fakt máme z toho obavu (jsme stavební firma)
Obávám se, že do stavebních a výrobní firem vlezou nejdřív. Jak to budou provádět konkrétně? Nechají si nastoupit všechny přítomné a budou zjišťovat, kdo z nich má pracovní smlouvu a kdo je živnostník? Nebo si nechají předložit účetnictví a vypíší si faktury od živnostníků a pak půjdou na ně do jejich účta? Každopádně jestliže zákoník říká " Za závislou práci, která je vykonávána ve vztahu nadřízenosti zaměstnavatele a podřízenosti zaměstnance, se považuje výlučně osobní výkon práce zaměstnance pro zaměstnavatele, podle pokynů zaměstnavatele ...", pak bych se v první řadě bránila tím, že já NEJSEM zaměstnancem (jsem OSVČ), nepracuji pro ZAMĚSTNAVATELE (ale pro zákazníka, tzn. měla by existovat objednávka zakázky), a NEJSEM tedy svému zákazníkovi podřízená. A ať mi ukážou §, ve kterém se píše, že jako živnostník musím víc než 1 zákazníka. A když jsem OSVČ (nejsem zaměstnanec), MUSÍM svoji práci vyfakturovat. A s vyfakturovanými penězi musím a mohu dále nakládat tak, jak mi přikazuje zákon (tzn. mohu uplatnit buď skutečné náklady nebo %, odvádím pojištění, které vyplývá z mého účetnictví nebo daňové evidence atd.). A budu se bránit proti tomu, abych byla označována za zaměstnance, protože mám řádně povolenou činnost jako OSVČ a pracovat můžu pro kolik zákazníků chci. Jakým zákonem mě nějaký úředník donutí platit větší pojištění a daně, než jaké mi vychází z mé podle zákona vedené daňové evidence? Jakým právem mi bude nařizovat, že musím být zaměstnancem svého zákazníka? A zejména pokud se bude jednat o účetní, daňového poradce, programátora atd. Ať jdou někam. Už včera jsem se tak dožrala, že se mně ještě teď točí hlava.
To máte samozřejmě pravdu, všichni to z praxe víme, ale - cituji z komentáře ZP (Poradce) - " jestliže by pracovní činnost vykonával občan na základě ŽL, ale přitom by pracoval na pracovišti zaměstnavatele a jeho práce by měla znaky závislé činnosti, jedlano by se o zastřený pracovně právní vztah" Tak posuďte předem, že nebude mít znaky z.č. - fakturuje jen za práci (ač dle smolouvy o dílo), když oni usoudí, jak to vyvrátit? Fakt je to blbý... Pokuty potřebujou...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Poplatky za rozhlas a TV se ruší. Nahradí je stát. Lidé mohou přispívat doborovolně
Důležitý dokument pro seniory. Kdy budete potřebovat potvrzení o důchodu
Finanční správa upřesnila, kdy si podnikatelé mohou uplatnit odpočet DPH
Stát chce mít páku na ceny benzínu a nafty. Vláda schválila nový zákon
Evoluce hypoték: Jak se z antické zástavy stal pilíř moderní ekonomiky
Za švarcsystém už nemá hrozit pokuta pracovníkům, ale jen zaměstnavatelům
23. 1. 2012 19:52
Dobrý den,
mám uzavřenou mandátní smlouvu, FÚ ji vyřadili s tím, že je to závislá činnost a mandanka/pro kterou pracuji/ by měla odvést z této smlouvy ZP.
Nevím, jestli jsem to napsala dost srozumitelně
odvádí se tedy z mandátní smlouvy SP a ZP