Re: Problémy s pokladnou
Účetní případ (tedy pohyb peněz do a z pokladny) u vás probíhá skutečně až peníze přijmete nebo vydáte.
Jiný problém je, že tržbu jednotlivých prodejen a i jejich výdaje by měly být evidovány.
Tak mě napadá, kdyby někdo u vás udělal "přepadovou" inventuru, tak se opravdu nedopočítáte ( dle vámi uváděného účtování) ničeho.
Re: Problémy s pokladnou
No právě, to se nedopočítáme :(
Účtování těch ostatních pokladen se tu nedělá. Kdyby někdo nedejbože vykradl prodejnu, tak ani pořádně nezjistíme, kolik si toho odnesl z kasy... Jestli si na prodejně z kasy koupí třeba toaletní papír, tak se to účtuje až tady u mě na firemní pokladně, tedy jako kdybych to vydala ze své kasy já. Když jsem se paní účetní ptala na důvod, tak mi jen řekla, že ji tenhle postup za dvacet let ještě nikdo nevytknul a já si to jen komplikuji. Mě se ale nechce čekat na to, až mi to někdo vytkne nebo ne, já bych to chtěla účtovat, tak jak se má.
Problém ale bude v tom, že zřejmě budu muset změnit zavedené účetní praktiky mojí předchůdkyně, která je ale stále zaměstnancem účtárny této firmy a taky se tomu brání...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 2. 2012 21:13
Dobrý večer, prosím Vás o posouzení problému s pokladnou.
Nastoupila jsem do jedné firmy jako účetní a mimo jiné se také starám o pokladnu. Jde o firmu, která se zabývá nákupem a prodejem zboží a pohyb na skladě účtuje A, jednotlivé přijaté faktury rovnou s příjemkama, výdej ze skladu se účtuje hromadně jednou měsíčně. Jednotlivé prodejny nosí ze své kasy tržby za jednotlivé dny do té mojí pokladny a já bych tak měla udělat příjem, logicky bych řekla do toho dne, kdy jsem peníze skutečně obdržela. Stávající účetní roky účtovala tenhle příjem tak, že sice peníze za tržbu ve skutečnosti dostala třeba 10., ale že to bylo za tržbu z 5., tak to zaúčtovala jako příjem do kasy 5., jestli mi rozumíte, že prý se pak jinak nedostane na uzávěrku tržeb jednotlivých pokladen v prodejnách, resp. ve skladu. Stejně tak výdej z pokladny se účtuje ne ten den, kdy bylo zaměstnanci vyplaceno třeba na pohonné hmoty, ale účtuje se pohyb v tom dni, co je psáno na lístku z benzínky, až ho ten člověk donese (třebas za týden...). Když to tak vezmu, tak vlastně vůbec takhle není možné provést skutečnou inventuru pokladny, když se účtuje do staršího data, než byl skutečný pohyb na pokladně. O pohybu v kasách na těch jednotlivých prodejnách se už neúčtuje, ale na účtové osnově někdo udělal analytiku na 211.
Prosím Vás tedy o názor na tohle účtování a posouzení, jestli jde opravdu účtovat tak, jak paní účetní dosud účtovala, nebo jestli mám pravdu v tom, že takhle to nejde.
Děkuji moc, Míša.