Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 3. 2012 22:08
Dobrý den, mám dotaz, jako firma jsme koupili čtečku kindle na firmu z USA. Jako doklad mám pouze objednávku, kde je výsledná částka v dolarech. Jsme plátci DPH a clo bylo vypočítáno jako nulové. Zboží se platilo platební kartou.
Takže první co udělám, že si spočítám cenu bez DPH, kterou vezmu jako cenu zboží, doprava a clo) tuto částku dám normálně do přijatých faktur? (lze to i když nemám daňový doklad, ale pouze objednávku? na které je napsáno this is not a VAT invoice). Zaúčtuji jako 518/321? A jako členění dám nezahrnovat do DPH?
Nebo se to dává pouze do Ostatních závazků? a ne do přijatých faktur??
Dále si pak v interních dokladech vytvořím dva doklady, kde vypočítám DPH a dám tam pouze to DPH? v jednom odpočet DPH a v druhém přiznání DPH. A zaúčtuji obě jako 349/349? a členění DPH dám jaké?
A účtují se tam i kurzové rozdíly?
Je to docela složitý případ a samotná účetní mi moc neporadila, protože neměla zkušenost se zahraničím, tak se v tom plácám a nevím, jak na to.
Díky moc za jakkoukoliv odpověď.