Re: Výdaje paušálem a DPH u auta
Pokud byste si chtěl uplatňovat DPH z PHM, tak byste knihu jízd vést musel. Ovšem není mi jasné, jak byste si chtěl odečítat DPH z něčeho, co není zařazeno do obchodního majetku.
Já bych jako optímální viděl auto zařadit do majetku a uplatňovat krácený paušál (stejným poměrem pak krátit i DPH). No a paušál zahrnuje jen výdaje na dopravu (PHM, parkovné,...), navíc pak lze uplatnit silniční daň, opravy, odpisy...
Nějak tomu nerozumím, jak si dám auto do majetku, když nevedu účetnictví, ale výdaje paušálem? A co znamená: Nicméně s tím DPH platí obojí...?
Pokud uplatňujete výdaje paušálem, tak si samozřejmě nemůžete uplatnit odpisy majetku, ale evidenci majetku byste vést měla.
Pokud si chcete uplatňovat DPH, musíte archivovat daňové doklady.
V případě. že si chcete uplatňovat DPH z PHM, musíte vést knihu jízd.
Pokud si chcete uplatnit DPH z koupě auta, musíte mít daňový doklad napsaný na Vaše IČO a DIČ. Nějak si nedovedu představit, že byste řekla - uplatňuji si DPH, ale auto zůstane mimo obchodní majetek.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 3. 2012 23:14
Dobrý večer, jsem plátce DPH, výdaje uplatňuji paušálem. Nyní chci koupit auto, které budu používat pro podnikání (nebude v majetku), ale i pro soukromé účely. Mohu si uplatnit celé DPH nebo v jaké výši? Musím vést knihu jízd, nebo jen v případě, že chci uplatňovat DPH z PHM?
Moc děkuji za radu.