Re: Prosím právníka...
Paní adél, nechci se vás nijak dotknout, ale jste si jistá, že je nutné v dnešní době vstupovat do manželství s těmito riziky? Co jsem tu četla, exekutory rozdělené SJM nezajímá. Nebyla by ta "hromádka" bezpečnější?
Re: Prosím právníka...
Mrkněte do smlouvy o úvěru a všeob. podmínek (páč bývají součástí smlouvy), kdy je spoludlužník zavázán plnit. Je totiž rozdíl mezi spoludlužníkem a ručitelem. Závazek, který si váš budoucí manžel přinese do manželství, lze uhradit z jeho majetku, tj. z jeho výlučného a z majetku v SJM.
Co se týče poznámky, že exekutor nepřihlíží k zúžení SJM (§42 exeřádu), můžete být ve vašem případě v klidu uplatněním §267/1 OSŘ (či jeho ekvivalentu v exeřádu či daňřádu).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 4. 2012 10:02
Dobrý den,
měla bych dotaz. Budu si brát muže, který je spoludlužníkem na hypotéce své bývalé manželky. Mám strach o svou budoucnost v případě, že ona přestane hypotéku platit. (údajně by jí nejdříve zabavili byt, ale na co pak tedy banka potřebovala dlužníka...?)
Jak se mohu ochránit před tím, aby pak figuroval i můj majetek v jejich budoucích případných sporech?
Je nutná předmanželská smlouva?