Re: Špatně nárokované slevy na dani
Rozhodně nesmíte dělat opravu v ročním zúčtování daně. V něm budete počítat s údaji jak to správně mělo být. Opravu ( dodanění )provedete v nejbližší výplatě . Ale musíte si jednotlivé měsíce u něj vypočítat tak, jak to mělo vypadat a pak teprve vyčíslit( ne vždy vyjde oprava jen odečtením od nároku , musíte to mít po měsících a součet - zvl. za daně zvl. za event. bonusy).
Jistě jsou i situace kdy bych taky opravovala, ale až v nejzašším případě. Zodpovědnost má předchozí účetní a před ní ještě zaměstnanec, který nenahlásil změnu. A to jako účetní neovlivní. A pravděpodobnost kontroly z FU .... u mně skoro nulová.
Nevím, kde se bere takový názor, že když se jedná o chybu předchozí účetní, že nová si za to nezodpovídá. Je to zcela zcestný názor, pokud na chybu ( a to jak píše xy - ve vlastním zájmu) přijde, musí ji opravit v nejbližším výpl. období bez ohledu na to, kdo to zavinil. Není to její firma.
No ten názor se bere z praxe .....přeberu firmu a kam vrtnu tam problém, kdybych to měla spravovat, tak neděůlám rok nic jiného... musela bych podávat jedno dodatečné za druhým a ten chaos už nikdo nedá do hromady .....a chtěl li majitel ušetřit na účetní, a dělala to jeho milenka, stará láska, sousedka, maminka, manželka ... nebo jen levná pracovní síla .....tak je to jeho věc a určitě nic opravovat nebudu. A samozřejmě za to neodpovídím.
DM já chápu vaše rozhořčení, také jsem několik firem přebírala, a kontrola předchozích podkladů bylo to první, co se museí udělat a ev. opravit. Vy to máte o to těžší, že k tomu děláte i účetnictví.
Nezodpovídáte za chyby ,které udělatl někdo před Vámi, tak to nebylo myšlené,ale Vy na ty její předchozí omyly navážete a způsobíte ty další a ty už budou vaše. Není to ljednoduchá situace,
majitele pak nezajímá, kdo za to původně může.
>>>>Jistě jsou i situace kdy bych taky opravovala, ale až
>>>>v nejzašším případě. Zodpovědnost má předchozí účetní
>>>>a před ní ještě zaměstnanec, který nenahlásil změnu.
>>>>A
>>>>to jako účetní neovlivní. A pravděpodobnost kontroly
>>>>z
>>>>FU .... u mně skoro nulová.
>>> Nevím, kde se bere takový názor, že když se jedná o
>>>chybu předchozí účetní, že nová si za to nezodpovídá.
>>>Je to zcela zcestný názor, pokud na chybu ( a to jak
>>>píše xy - ve vlastním zájmu) přijde, musí ji opravit
>>>v
>>>nejbližším výpl. období bez ohledu na to, kdo to
>>>zavinil. Není to její firma.
>>
>>No ten názor se bere z praxe .....přeberu firmu a kam
>>vrtnu tam problém, kdybych to měla spravovat, tak
>>neděůlám rok nic jiného... musela bych podávat jedno
>>dodatečné za druhým a ten chaos už nikdo nedá do
>>hromady
>>.....a chtěl li majitel ušetřit na účetní, a dělala
>>to
>>jeho milenka, stará láska, sousedka, maminka,
>>manželka
>>... nebo jen levná pracovní síla .....tak je to jeho
>>věc a určitě nic opravovat nebudu. A samozřejmě za to
>>neodpovídím.
> DM já chápu vaše rozhořčení, také jsem několik firem
>přebírala, a kontrola předchozích podkladů bylo to
>první, co se museí udělat a ev. opravit. Vy to máte o to
>těžší, že k tomu děláte i účetnictví.
>Nezodpovídáte za chyby ,které udělatl někdo před Vámi,
>tak to nebylo myšlené,ale Vy na ty její předchozí
>omyly navážete a způsobíte ty další a ty už budou vaše.
>Není to ljednoduchá situace,
>majitele pak nezajímá, kdo za to původně může.
Nejsem rozhorčená, snažím si držet s nadhled nad tou prací ....představím si instalatér, nebo elektrikáře nebo jiného pracovníka, jak v rámci své práci překope předchozí práci svých předchůdců, nic si za to nevyúčtujea a doufá , že to udělal dobře. Udělám si inventury a dle výsledků se rozhodnu ....a pouze v nezbytných případech a výše popsaný případ není nezbytný.
Pokud je nutné udělat zásahy do minulých let ....vždy se souhlasem majitele a jako navíc placenou práci.
Když už jsem na to přišla, tak to opravím, sice mě mrzí, že to bude muset zaměstnanec doplatit, ale chci to mít správně.
Takže si projdu všechny měsíce, vypočítám si rozdíl na dani a ten mu přičtu k záloze ke mzdě? No a v RZD mám uvést správný nárok na daň. zvýhodnění - tím pádem mi vznikne nedoplatek.
Takže jsem si vypočítala rozdíl, který přičtu k záloze za tento měsíc a v RZD bych tedy měla uvést opravené zálohy (bez ohledu na to, že korekce proběhla až nyní) ? Kdybych tam totiž dala ty neopravené vzniknul by mi nedoplatek a to by myslím nic neřešilo. Mockrát děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 4. 2012 12:09
Dobrý den,
přebrala jsem po kolegyni mzdy a při ročním zúčtování jsem si všimla, že špatně nárokovala slevu na děti. Zaměstnanec změny neoznámil a jak to bylo jsem zjistila až teď. Měl nárok na slevy v částce 11604, ale bylo mu poskytnuty slevy ve výši 15472, takže teď když dělám roční zúčtování daně vychází mi nedoplatek. Mám tedy špatně nárokované slevy ve výši 15472-11604= 3868 zohlednit ve mzdě za březen? Nemám s takovými problémy dosud zkušenosti. Děkuji za radu.