Re: Jak účtovat při nové s.r.o.
Výdaje před zápisem do OR=zřizovací výdaj, můžete sečíst a při otevření účetních knih ke dni zápisu můžete do počátční rozvahy uvést MD 381 a D 365, potom dle jednotlivých dokladů rozúčtovat na účty nákladů 5xx/381 a vrátit půjčku společníkovi 365/221. Musí tyto výdaje být nižžší než 60000 jinak se odpisují. Pokud manžel bude pobírat mzdu jako zaměstnanec, potom bude OSVČ vedlejší, ale myslím, že jen z titulu odměny jednatele toto neplatí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 4. 2012 13:16
Dobrý den, asi to tu padlo již vícekrát,ale nenašla jsem konkrétní odpověď a hlavně aktuální. Proto se ptám, ještě než jsme byli zapsáni do OR jsme měli výdaje - notář, kolky, základní jmění, počáteční vklad na účet 500 kč. Mám si to někde vézt nebo to zadám poté do programu, stačí to před zápisem do OR vézt jen v Excelu? A jak bude poté vypadat prvotní zaúčtování do programu? A ještě otázka, manžel byl a stále je OSVČ a zároveň je jednatelem, jak je to při výplatách? Jako jednatel dostane odměnu, tu mu zdaním, ZP a SP a u OSVČ nebude odvádět SP a ZP, že, bude to mít jako vedlejší činnost? Chápu to dobře, že? Děkuji, jsem v tom nováček