Re: Dovolená po RD - musí se vyčerpat?
§ 218 ZP
4) Nemůže-li být dovolená vyčerpána ani do konce následujícího kalendářního roku proto, že zaměstnanec byl uznán dočasně práce neschopným nebo z důvodu čerpání mateřské anebo rodičovské dovolené, je zaměstnavatel povinen určit dobu čerpání této dovolené po skončení těchto překážek v práci.
Re: Dovolená po RD - musí se vyčerpat?
Čerpání dovolené určuje zaměstnavatel a ten má povinnost vám čerpání nařídit a vy ho poslechnout.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 4. 2012 10:15
Dobrý den, chci se zeptat, končí mi rodičovská dovolená a dovolenou za mateřskou nemám vyčerpanou. Mám nárok na 16,5 dne. Musím si ji vyčerpat bezprostředně po ukončení RD, tedy hned na začátku nástupu do práce nebo kdykoliv v průběhu roku? Když bych totiž nastoupila čerpat dovolenou - téměř měsíc by zaměstnavatel neměl zaměstnance k dispozici. A kdybych si vůbec o čerpání staré dovolené nepožádala (jsem rodinný zaměstnanec) - měl by zaměstrnavatel nějaký postih? Děkuji.