Dovolená po RD - musí se vyčerpat?

• (neregistrovaný)

17. 4. 2012 10:15

Dobrý den, chci se zeptat, končí mi rodičovská dovolená a dovolenou za mateřskou nemám vyčerpanou. Mám nárok na 16,5 dne. Musím si ji vyčerpat bezprostředně po ukončení RD, tedy hned na začátku nástupu do práce nebo kdykoliv v průběhu roku? Když bych totiž nastoupila čerpat dovolenou - téměř měsíc by zaměstnavatel neměl zaměstnance k dispozici. A kdybych si vůbec o čerpání staré dovolené nepožádala (jsem rodinný zaměstnanec) - měl by zaměstrnavatel nějaký postih? Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 4. 2012 10:31

jasná (neregistrovaný)

Re: Dovolená po RD - musí se vyčerpat?
      § 218 ZP
      4) Nemůže-li být dovolená vyčerpána ani do konce následujícího kalendářního roku proto, že zaměstnanec byl uznán dočasně práce neschopným nebo z důvodu čerpání mateřské anebo rodičovské dovolené, je zaměstnavatel povinen určit dobu čerpání této dovolené po skončení těchto překážek v práci.

• 17. 4. 2012 11:00

lk (neregistrovaný)

Děkuji, takže vybrat hned od prvního dne do nástupu do práce. A je povinnost si dovolenou vyčerpat nebo ji mohu nechat propadnout?

• 17. 4. 2012 14:33

all (neregistrovaný)

Čerpání dovolené určuje zaměstnavatel a ten má povinnost vám čerpání nařídit a vy ho poslechnout.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).