Relevantní marže - hospoda (výčep,kuch.)

  • (neregistrovaný)

    17. 4. 2012 11:44

    Dobrý den,

    převzala jsem dańovou evidenci hospody, hospody jsem zatím nedělala.

    Eviduji tedy zvlášť materiál kuchyň, zvlášt zboží výčep (pivo, alko, nealko, drobný sortiment a u piva zvláštním řádem vrácené a dodané obaly - tyto účtuji do nákupu zboží, tj. daňově - rozdíl na konci roku dám jako KS skladu obalů) a zvlášť cigarety (protože zde je marže jasná z titulu dané prodejní ceny).

    Když jsem chtěla po hospodském měsíční tržby, tak jsem se zděsila - řekl, žu mu přechozí účetní (mimochodem daňová kancelář !?) vždy vytiskla seznam "nákup materiálu/surovin", kam účtovali bez rozdílu vše (i mat. kuchyň, i výčep) a on k tomu přičetl 60% marži = tržba a k tomu +20% DPH ...

    Marže 60% se mi zdá více než málo ... prosím o radu, jak správně zajistit potřebnou evidenci hospody - co vše je potřeba pro účely kontroly FÚ a jaká je běžná marže v hospodě - ať zbytečně neprovokujeme FÚ - 60% určitě ne.e :-)?

    Chtěla jsem po něm přehled denních tržeb v rozdělení na tržba kuchyň, tržba výčep (a zde nejlépe zvlášť ještě cigarety kvůli dané prodejní ceně), s tím, že jsem schopná mu tím pádem udělat i skladovou evidenci formou "kontrola korunou" - k čemuž chci ale doložit platné ceníky.

    Domnívám se (našla jsem i v různých diskuzích), že by měl dokládat i kalkulace ceny jídla k tržbě za kuchyň (i pro FÚ) ....

    Děkuji.

    VS

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 4. 2012 19:58

      malajka (neregistrovaný)

      Re: Relevantní marže - hospoda (výčep,ku
      Marži můžete počítat pro každý produkt zvlášť.
      Průměrná marže je dost o hubu, protože na každém produktu jsou marže hrubě odlišné a velice záleží na tom, kolik čeho se v daném měsíci prodá.
      Nejvíce se mi osvědčilo, i kvůli častému pohybu cen, na každý doklad o nákupu zboží rovnou spočítám předpokládanou tržbu.
      Kniha tržeb musí být vedena a je to první, co FU při kontrole chce vidět.

    • 18. 4. 2012 13:55

      VSal (neregistrovaný)

      Re: Relevantní marže - hospoda (výčep,ku
      ** moc děkuji za odpověď. Prosím a s ostatním postupem, který jsem psala (účtování zboží/materiál), souhlasíte? A nemáte přehled kolik je marže na výčep a kuchyň? Mě se těch 60% zdá podezřele málo - proč by pak stál oběd 70Kč :-))

      Děkuji. VS

    • 18. 4. 2012 14:28

      1234a (neregistrovaný)

      Re: Relevantní marže - hospoda (výčep,ku
      kuchyně minimálně 100%, tvrdé alko minimálně 100%, kafe až 700%, nealko různé, ale např. nákup mattoni 0,7l cca 5,5, prodej v hospodě pod 30 kč jsem neviděla.
      a pivo totéž - nákup gambáče 100 piv desítky 1400, ale pivo pod 25 kč taky asi neseženu:-) ale záleží, kde hospoda je. pokud je v zapadlé vesničce o pár obyvatelích a chatařích, tak možná obhájí - když mu budou samozřejmě sedět ceníky se skladem a tržbou:-))

    • 18. 4. 2012 16:35

      VSal (neregistrovaný)

      Re: Relevantní marže - hospoda (výčep,ku
      Dobrý den, díky za odpověď. O souhlas ceníků se sklady a tržbami mám právě vážné obavy a z údivu provozovatele hospody nad tím, že mi nestačí pro zaúčtování tržby jen sdělení, ať k nakoupeným surovinám a zboží přičtu 60% a z toho odvedu DPH, soudím, že je to pro něj španělská vesnice :-((

      Sklady samozřejmě žádné nevede :-(( navrhla jsem mu, že mu zpracujeme kontrolu korunou, k čemuž chci doložit ty platné ceníky a samořejme počáteční stav skladu k 1.1.2012 - a to se málem vyvrátil :-))

      Bohužel to není malá vesnica hospoda, ale restaurace na náměstí s poměrně vysokým obratem: 750tis za IV.q.2011. :-(

      Prosím moc ještě o radu, co tedy skutečně musí evidovat v daňové evidenci. Myslím, že když by měl tabulku dennch tržeb, kde by mi rozčlenil zvlášť kuchyň (tržby za výrobky případně služby), zvlášt výčep (tržba za zboží) a u kuchyně ještě člení hotově a stravenky, tak by to mělo být v pohodě? Ke kuchyni bych pak měla mít ještě k dispozici kalkulace ceny jídla jako podklad pro tržbu nebo to už nechat jako jako věc, ale říct mu, že to musí mít + ceník výčepu, když se změní?

      Hledala jsem na netu rady ohledně daňové evidence v hospodě, ale našla jsem i protichůdné názory, tak abych hospodského zase "zbytečně" nezatěžovala ....

      Dost mě zarazilo, že daňové kanceláři stačilo pro tržby "sjetina materiál/suroviny" (zde účtovali vše i zboží pro výčep, ale myslím, že když koupím rum a rozleju ho po štamprlích, tak je to pořád zboží) a k tomu příčetli 60% a šlus ....?!

    • 4. 11. 2013 23:37

      Anonymus (neregistrovaný)

      Re: Relevantní marže - hospoda (výčep,ku
      Chtělo by to nejprve vědět, co vlastně znamená marže ;) Marže nikdy nemůže být větší než 100%. Vy máte na mysli zřejmě obchodní přirážku, to ale není to samé jako marže. Chtělo by se to na to kouknout ještě někde na netu a pořádně si nejprve zjistit jednotlivé pojmy ;)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).