Re: Relevantní marže - hospoda (výčep,ku
Marži můžete počítat pro každý produkt zvlášť.
Průměrná marže je dost o hubu, protože na každém produktu jsou marže hrubě odlišné a velice záleží na tom, kolik čeho se v daném měsíci prodá.
Nejvíce se mi osvědčilo, i kvůli častému pohybu cen, na každý doklad o nákupu zboží rovnou spočítám předpokládanou tržbu.
Kniha tržeb musí být vedena a je to první, co FU při kontrole chce vidět.
** moc děkuji za odpověď. Prosím a s ostatním postupem, který jsem psala (účtování zboží/materiál), souhlasíte? A nemáte přehled kolik je marže na výčep a kuchyň? Mě se těch 60% zdá podezřele málo - proč by pak stál oběd 70Kč :-))
Děkuji. VS
kuchyně minimálně 100%, tvrdé alko minimálně 100%, kafe až 700%, nealko různé, ale např. nákup mattoni 0,7l cca 5,5, prodej v hospodě pod 30 kč jsem neviděla.
a pivo totéž - nákup gambáče 100 piv desítky 1400, ale pivo pod 25 kč taky asi neseženu:-) ale záleží, kde hospoda je. pokud je v zapadlé vesničce o pár obyvatelích a chatařích, tak možná obhájí - když mu budou samozřejmě sedět ceníky se skladem a tržbou:-))
Dobrý den, díky za odpověď. O souhlas ceníků se sklady a tržbami mám právě vážné obavy a z údivu provozovatele hospody nad tím, že mi nestačí pro zaúčtování tržby jen sdělení, ať k nakoupeným surovinám a zboží přičtu 60% a z toho odvedu DPH, soudím, že je to pro něj španělská vesnice :-((
Sklady samozřejmě žádné nevede :-(( navrhla jsem mu, že mu zpracujeme kontrolu korunou, k čemuž chci doložit ty platné ceníky a samořejme počáteční stav skladu k 1.1.2012 - a to se málem vyvrátil :-))
Bohužel to není malá vesnica hospoda, ale restaurace na náměstí s poměrně vysokým obratem: 750tis za IV.q.2011. :-(
Prosím moc ještě o radu, co tedy skutečně musí evidovat v daňové evidenci. Myslím, že když by měl tabulku dennch tržeb, kde by mi rozčlenil zvlášť kuchyň (tržby za výrobky případně služby), zvlášt výčep (tržba za zboží) a u kuchyně ještě člení hotově a stravenky, tak by to mělo být v pohodě? Ke kuchyni bych pak měla mít ještě k dispozici kalkulace ceny jídla jako podklad pro tržbu nebo to už nechat jako jako věc, ale říct mu, že to musí mít + ceník výčepu, když se změní?
Hledala jsem na netu rady ohledně daňové evidence v hospodě, ale našla jsem i protichůdné názory, tak abych hospodského zase "zbytečně" nezatěžovala ....
Dost mě zarazilo, že daňové kanceláři stačilo pro tržby "sjetina materiál/suroviny" (zde účtovali vše i zboží pro výčep, ale myslím, že když koupím rum a rozleju ho po štamprlích, tak je to pořád zboží) a k tomu příčetli 60% a šlus ....?!
Chtělo by to nejprve vědět, co vlastně znamená marže ;) Marže nikdy nemůže být větší než 100%. Vy máte na mysli zřejmě obchodní přirážku, to ale není to samé jako marže. Chtělo by se to na to kouknout ještě někde na netu a pořádně si nejprve zjistit jednotlivé pojmy ;)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
17. 4. 2012 11:44
Dobrý den,
převzala jsem dańovou evidenci hospody, hospody jsem zatím nedělala.
Eviduji tedy zvlášť materiál kuchyň, zvlášt zboží výčep (pivo, alko, nealko, drobný sortiment a u piva zvláštním řádem vrácené a dodané obaly - tyto účtuji do nákupu zboží, tj. daňově - rozdíl na konci roku dám jako KS skladu obalů) a zvlášť cigarety (protože zde je marže jasná z titulu dané prodejní ceny).
Když jsem chtěla po hospodském měsíční tržby, tak jsem se zděsila - řekl, žu mu přechozí účetní (mimochodem daňová kancelář !?) vždy vytiskla seznam "nákup materiálu/surovin", kam účtovali bez rozdílu vše (i mat. kuchyň, i výčep) a on k tomu přičetl 60% marži = tržba a k tomu +20% DPH ...
Marže 60% se mi zdá více než málo ... prosím o radu, jak správně zajistit potřebnou evidenci hospody - co vše je potřeba pro účely kontroly FÚ a jaká je běžná marže v hospodě - ať zbytečně neprovokujeme FÚ - 60% určitě ne.e :-)?
Chtěla jsem po něm přehled denních tržeb v rozdělení na tržba kuchyň, tržba výčep (a zde nejlépe zvlášť ještě cigarety kvůli dané prodejní ceně), s tím, že jsem schopná mu tím pádem udělat i skladovou evidenci formou "kontrola korunou" - k čemuž chci ale doložit platné ceníky.
Domnívám se (našla jsem i v různých diskuzích), že by měl dokládat i kalkulace ceny jídla k tržbě za kuchyň (i pro FÚ) ....
Děkuji.
VS