Re: Relevantní marže - hospoda (výčep,ku
Marži můžete počítat pro každý produkt zvlášť.
Průměrná marže je dost o hubu, protože na každém produktu jsou marže hrubě odlišné a velice záleží na tom, kolik čeho se v daném měsíci prodá.
Nejvíce se mi osvědčilo, i kvůli častému pohybu cen, na každý doklad o nákupu zboží rovnou spočítám předpokládanou tržbu.
Kniha tržeb musí být vedena a je to první, co FU při kontrole chce vidět.
** moc děkuji za odpověď. Prosím a s ostatním postupem, který jsem psala (účtování zboží/materiál), souhlasíte? A nemáte přehled kolik je marže na výčep a kuchyň? Mě se těch 60% zdá podezřele málo - proč by pak stál oběd 70Kč :-))
Děkuji. VS
kuchyně minimálně 100%, tvrdé alko minimálně 100%, kafe až 700%, nealko různé, ale např. nákup mattoni 0,7l cca 5,5, prodej v hospodě pod 30 kč jsem neviděla.
a pivo totéž - nákup gambáče 100 piv desítky 1400, ale pivo pod 25 kč taky asi neseženu:-) ale záleží, kde hospoda je. pokud je v zapadlé vesničce o pár obyvatelích a chatařích, tak možná obhájí - když mu budou samozřejmě sedět ceníky se skladem a tržbou:-))
Dobrý den, díky za odpověď. O souhlas ceníků se sklady a tržbami mám právě vážné obavy a z údivu provozovatele hospody nad tím, že mi nestačí pro zaúčtování tržby jen sdělení, ať k nakoupeným surovinám a zboží přičtu 60% a z toho odvedu DPH, soudím, že je to pro něj španělská vesnice :-((
Sklady samozřejmě žádné nevede :-(( navrhla jsem mu, že mu zpracujeme kontrolu korunou, k čemuž chci doložit ty platné ceníky a samořejme počáteční stav skladu k 1.1.2012 - a to se málem vyvrátil :-))
Bohužel to není malá vesnica hospoda, ale restaurace na náměstí s poměrně vysokým obratem: 750tis za IV.q.2011. :-(
Prosím moc ještě o radu, co tedy skutečně musí evidovat v daňové evidenci. Myslím, že když by měl tabulku dennch tržeb, kde by mi rozčlenil zvlášť kuchyň (tržby za výrobky případně služby), zvlášt výčep (tržba za zboží) a u kuchyně ještě člení hotově a stravenky, tak by to mělo být v pohodě? Ke kuchyni bych pak měla mít ještě k dispozici kalkulace ceny jídla jako podklad pro tržbu nebo to už nechat jako jako věc, ale říct mu, že to musí mít + ceník výčepu, když se změní?
Hledala jsem na netu rady ohledně daňové evidence v hospodě, ale našla jsem i protichůdné názory, tak abych hospodského zase "zbytečně" nezatěžovala ....
Dost mě zarazilo, že daňové kanceláři stačilo pro tržby "sjetina materiál/suroviny" (zde účtovali vše i zboží pro výčep, ale myslím, že když koupím rum a rozleju ho po štamprlích, tak je to pořád zboží) a k tomu příčetli 60% a šlus ....?!
Chtělo by to nejprve vědět, co vlastně znamená marže ;) Marže nikdy nemůže být větší než 100%. Vy máte na mysli zřejmě obchodní přirážku, to ale není to samé jako marže. Chtělo by se to na to kouknout ještě někde na netu a pořádně si nejprve zjistit jednotlivé pojmy ;)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 4. 2012 11:44
Dobrý den,
převzala jsem dańovou evidenci hospody, hospody jsem zatím nedělala.
Eviduji tedy zvlášť materiál kuchyň, zvlášt zboží výčep (pivo, alko, nealko, drobný sortiment a u piva zvláštním řádem vrácené a dodané obaly - tyto účtuji do nákupu zboží, tj. daňově - rozdíl na konci roku dám jako KS skladu obalů) a zvlášť cigarety (protože zde je marže jasná z titulu dané prodejní ceny).
Když jsem chtěla po hospodském měsíční tržby, tak jsem se zděsila - řekl, žu mu přechozí účetní (mimochodem daňová kancelář !?) vždy vytiskla seznam "nákup materiálu/surovin", kam účtovali bez rozdílu vše (i mat. kuchyň, i výčep) a on k tomu přičetl 60% marži = tržba a k tomu +20% DPH ...
Marže 60% se mi zdá více než málo ... prosím o radu, jak správně zajistit potřebnou evidenci hospody - co vše je potřeba pro účely kontroly FÚ a jaká je běžná marže v hospodě - ať zbytečně neprovokujeme FÚ - 60% určitě ne.e :-)?
Chtěla jsem po něm přehled denních tržeb v rozdělení na tržba kuchyň, tržba výčep (a zde nejlépe zvlášť ještě cigarety kvůli dané prodejní ceně), s tím, že jsem schopná mu tím pádem udělat i skladovou evidenci formou "kontrola korunou" - k čemuž chci ale doložit platné ceníky.
Domnívám se (našla jsem i v různých diskuzích), že by měl dokládat i kalkulace ceny jídla k tržbě za kuchyň (i pro FÚ) ....
Děkuji.
VS