Moc prosím pí.Jasná nebo pí. Líba,..
>>Dnes mi přišlo usnesení o schválení oddlužení našeho
>>dohodáře plněním splátkového kalendáře. Ode dne
>>doručení bychom měli provádět měsíční splátky podle
>>platných
>>právních předpisů. Nikdy jsem se s tím ještě
>>nesetkala, může mi někdo pomoc kolik srazit a jak to
>>vypočítat?
>>Jedná se o pracovníka na DPP, měsíční odměna +-
>>3000Kč, nepodepsané prohlášení. Děkuji
>
>Nebo snad se z DPP nesráží jako u exekuce?
Re: Prosím ...Tři tečky...
>>>Dnes mi přišlo usnesení o schválení oddlužení našeho
>>>dohodáře plněním splátkového kalendáře. Ode dne
>>>doručení bychom měli provádět měsíční splátky podle
>>>platných
>>>právních předpisů. Nikdy jsem se s tím ještě
>>>nesetkala, může mi někdo pomoc kolik srazit a jak to
>>>vypočítat?
>>>Jedná se o pracovníka na DPP, měsíční odměna +-
>>>3000Kč, nepodepsané prohlášení. Děkuji
>>
>>Nebo snad se z DPP nesráží jako u exekuce?
Pracuje jen na DPP, do konce dubna (dokonce dnes vedoucí říkal, že už se týden v práci neukázal). Našla jsem, že nelze provádět srážku z jiných příjmů než je uvedeno v §299 OSŘ. Takže dle mě se z DPP insolvenční oddlužení nesráží, ale nejsem si jistá. Prosím poradí někdo?
U klasické exekuce v případě existence HPP+DPP jsme se shodli, že po doručení exepříkazu na mzdu sečíst a provést srážku (§ 277/2 OSŘ). V případě samotné DPP je problém v tom, že DPP není příjem postižitelný srážkami ze mzdy a pokud o tento příjem exekutor stojí, musí ho postihnout jiným typem exekuce (obdobně jako např. odměnu za výkon fce jednatele atd.).
V insolvenci se OSŘ použije přiměřeně (§ 406/5 OSŘ), tj. pokud není soudem stanoveno něco jiného. Jinak postup dle OSŘ, takže jak se píše v příspěvku přede mnou, tam kde dlužník pracuje pouze na DPP, příjem odvádí celý.
Takže jestli to dobře chápu: V usnesení od soudu je, že se přikazuje všem plátcům příjmů dlužníků provádět stanovené měsíční splátky podle platných právních předpisů a tyto vyplácet insolv. správci- takže pracuje jen na DPP, tzn. že až bude odměna za duben, tak ji celou pošlu na účet správce? Děkuji, ale jsem z toho zmatená.
Ano. Dlužník žije ze základní nezabavitelné částky + jedné třetiny zbytku po dobu 5 let (§ 398/3 ins. zák.), pokud není soudem stanovena konkrétní splátka (§ 398/4 IZ) tak, aby uhradil minim. 30% dluhů (§ 395/1b IZ). Veškerý ostatní příjem jde na úhradu dluhů, proto postižení celého příjmu z DPP je normální (pokud kromě DPP má samozřejmě další příjem na výše uvedené "živobytí"). Pokud mu po sečtení všech příjmů nezbývá zákl. nezabav. + 1/3, tak bych se být zam-cem obrátil na ins. soud.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 4. 2012 12:48
Dnes mi přišlo usnesení o schválení oddlužení našeho dohodáře plněním splátkového kalendáře. Ode dne doručení bychom měli provádět měsíční splátky podle platných právních předpisů. Nikdy jsem se s tím ještě nesetkala, může mi někdo pomoc kolik srazit a jak to vypočítat? Jedná se o pracovníka na DPP, měsíční odměna +- 3000Kč, nepodepsané prohlášení. Děkuji