Moc prosím pí.Jasná nebo pí. Líba,..
>>Dnes mi přišlo usnesení o schválení oddlužení našeho
>>dohodáře plněním splátkového kalendáře. Ode dne
>>doručení bychom měli provádět měsíční splátky podle
>>platných
>>právních předpisů. Nikdy jsem se s tím ještě
>>nesetkala, může mi někdo pomoc kolik srazit a jak to
>>vypočítat?
>>Jedná se o pracovníka na DPP, měsíční odměna +-
>>3000Kč, nepodepsané prohlášení. Děkuji
>
>Nebo snad se z DPP nesráží jako u exekuce?
Re: Prosím ...Tři tečky...
>>>Dnes mi přišlo usnesení o schválení oddlužení našeho
>>>dohodáře plněním splátkového kalendáře. Ode dne
>>>doručení bychom měli provádět měsíční splátky podle
>>>platných
>>>právních předpisů. Nikdy jsem se s tím ještě
>>>nesetkala, může mi někdo pomoc kolik srazit a jak to
>>>vypočítat?
>>>Jedná se o pracovníka na DPP, měsíční odměna +-
>>>3000Kč, nepodepsané prohlášení. Děkuji
>>
>>Nebo snad se z DPP nesráží jako u exekuce?
Pracuje jen na DPP, do konce dubna (dokonce dnes vedoucí říkal, že už se týden v práci neukázal). Našla jsem, že nelze provádět srážku z jiných příjmů než je uvedeno v §299 OSŘ. Takže dle mě se z DPP insolvenční oddlužení nesráží, ale nejsem si jistá. Prosím poradí někdo?
U klasické exekuce v případě existence HPP+DPP jsme se shodli, že po doručení exepříkazu na mzdu sečíst a provést srážku (§ 277/2 OSŘ). V případě samotné DPP je problém v tom, že DPP není příjem postižitelný srážkami ze mzdy a pokud o tento příjem exekutor stojí, musí ho postihnout jiným typem exekuce (obdobně jako např. odměnu za výkon fce jednatele atd.).
V insolvenci se OSŘ použije přiměřeně (§ 406/5 OSŘ), tj. pokud není soudem stanoveno něco jiného. Jinak postup dle OSŘ, takže jak se píše v příspěvku přede mnou, tam kde dlužník pracuje pouze na DPP, příjem odvádí celý.
Takže jestli to dobře chápu: V usnesení od soudu je, že se přikazuje všem plátcům příjmů dlužníků provádět stanovené měsíční splátky podle platných právních předpisů a tyto vyplácet insolv. správci- takže pracuje jen na DPP, tzn. že až bude odměna za duben, tak ji celou pošlu na účet správce? Děkuji, ale jsem z toho zmatená.
Ano. Dlužník žije ze základní nezabavitelné částky + jedné třetiny zbytku po dobu 5 let (§ 398/3 ins. zák.), pokud není soudem stanovena konkrétní splátka (§ 398/4 IZ) tak, aby uhradil minim. 30% dluhů (§ 395/1b IZ). Veškerý ostatní příjem jde na úhradu dluhů, proto postižení celého příjmu z DPP je normální (pokud kromě DPP má samozřejmě další příjem na výše uvedené "živobytí"). Pokud mu po sečtení všech příjmů nezbývá zákl. nezabav. + 1/3, tak bych se být zam-cem obrátil na ins. soud.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
17. 4. 2012 12:48
Dnes mi přišlo usnesení o schválení oddlužení našeho dohodáře plněním splátkového kalendáře. Ode dne doručení bychom měli provádět měsíční splátky podle platných právních předpisů. Nikdy jsem se s tím ještě nesetkala, může mi někdo pomoc kolik srazit a jak to vypočítat? Jedná se o pracovníka na DPP, měsíční odměna +- 3000Kč, nepodepsané prohlášení. Děkuji