2.MD po RD nenavazuje -platit nemoc.poj?

• (neregistrovaný)

17. 4. 2012 12:56

Dobrý den, pročetla jsem spoustu zde uvedených diskusí, ale na sociálce mi řekli 2x něco jiného, takže pro jistotu se ptám.
    Jsem zaměstnanec na RD do 2 let věku dítěte (tj. 11/2012), snažíme se o dítě, ale zatím to vypadá že mi vznikle nějaká prodleva mezi skončenou 1.RD a nástupem na 2.MD (1,2,či 3 měsíce, kdo ví). Zaměstnavatel pro ten případ souhlasí s prodloužením RD do tří let věku dítěte. Jak to bude s mateřskou? Na sociálce mi trvdí, že i když zůstanu zaměstnaná a na rodičovské, musím si po skončení dávek ve dvou letech dcery do nástupu na 2.MD platit nemocenskou, jinak nebudu mít nárok na PPM? Přitom jsem četla, že bych ji měla dostat a dokonce ne nižší než minule.
    Díky moc za odpověď. Kristina

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 4. 2012 13:10

markov (neregistrovaný)

Re: 2.MD po RD nenavazuje -platit nemoc.
      >Jsem zaměstnanec na RD do 2 let věku dítěte (tj.
      >11/2012), snažíme se o dítě, ale zatím to vypadá že mi
      >vznikle nějaká prodleva mezi skončenou 1.RD a nástupem na
      >2.MD (1,2,či 3 měsíce, kdo ví). Zaměstnavatel pro ten
      >případ souhlasí s prodloužením RD do tří let věku
      >dítěte.
      Jak SOUHLASÍ? On je povinen Vám vyhovět - § 196 ZP.
      >Jak to bude s mateřskou? Na sociálce mi trvdí, že
      >i když zůstanu zaměstnaná a na rodičovské, musím si po
      >skončení dávek ve dvou letech dcery do nástupu na 2.MD
      >platit nemocenskou, jinak nebudu mít nárok na PPM?
      Na sociálně seděla zřejmě nějaké nová paní, co se zaučuje ... není to pravda.
      >Přitom jsem četla, že bych ji měla dostat a dokonce ne
      >nižší než minule.
      Dostanete ji ve výši první PPM.
      Citace z webu ČSSZ:
      http://www.cssz.cz/templates/nejcastejsi-dotazy.aspx?NRMODE=Published&NRNODEGUID={297E2F70-A9FC-4549-95A0-74E5AF560B02}&NRORIGINALURL=%2fcz%2fo-cssz%2finformace%2fnejcastejsi-dotazy%2fnejcastejsi-dotazy-nemocenske-pojisteni.htm&NRCACHEHINT=Guest#28

• 17. 4. 2012 16:01

kristi.hint (neregistrovaný)

ěkuji oběma za odpověď! Myslela jsem si, že je to tak, ale paní úřednice mě s tím, že budu platit měsíčně cca 2.5tis nemocenskou jen proto, že jsem doma bez přííjmu a čekám na nástup na 2.mateřskou, poněkud vyděsila... Díky! kristina

• 17. 4. 2012 13:10

Líba (neregistrovaný)

Pravděpodobně jste si nerozuměli. Vám skončí pobírání rodičovského příspěvku a u zaměstnavatele požádáte o rodičovskou dovolenou do 3 let věku dítěte. V té době nebudete mít v případě nemoci nárok na nemocenskou, protože budete na RD, ale na PPM ano, protože budete stále zaměstnanec.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).