Re: Zálohy na daň FO
Zálohové období je období od prvního dne následujícího po uplynutí posledního dne lhůty pro podání daňového přiznání za minulé zdaňovací období do posledního dne lhůty pro podání daňového přiznání v následujícím zdaňovacím období.
Poplatníci, jejichž poslední známá daňová povinnost přesáhla 150 000 Kč, platí zálohy na daň na zdaňovací období, a to ve výši 1/4 poslední známé daňové povinnosti. První záloha je splatná do 15. dne třetího měsíce zdaňovacího období, druhá záloha je splatná do 15. dne šestého měsíce zdaňovacího období, třetí záloha je splatná do 15. dne devátého měsíce zdaňovacího období a čtvrtá záloha je splatná do 15. dne dvanáctého měsíce zdaňovacího období.
To jste hodná, okopírovala jste mi ty dva odstavce, ketré mě matou a dle mého si odporují, oba jsem si našla , četla je již před vašim zasláním a nevím si rady. Takže jste mi nepomohla. Můžete mi to nějak osvětlit ?
dle prvního odstavce bych řekla že 15.6. a dle druhého odstavce 15.3. (pokud se nemyslí 15. den 3 měsíce od podání DP ) Potom tedy už bych to pochopila ...... je to tak ? Když jsem podala 31.3. tak 15.6. - první záloha ?
a zůstavá poslední záloha zaplacená 15.3.2013 k zúčtování v DP za r. 2013 ?
Ano, pokud jste podala DP 31.3., pak první záloha je splatná 15.6., poslední 15.3. 2013 (pokud budete zase podávat k 31.3.). Ty odstavce si neodporují, protože jsou každý o něčem jiném. První je od kdy do kdy je zálohové období. U vás to znamená od 3.4.2012 do 1.4. 2013. Ten druhý obecně udává ke kterému datu, tedy 15.3.,15.6., 15.9. a 15.12. A je jedno kterého roku. Záloha k 15.3.2013 bude započítána na daň. povinnost 2013.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 4. 2012 10:20
Už jsem dlouho neplatila nikomu zálohy na daň FO .....jak tak pročítám ty § , vychází mi nelogicky, že první zálohu mám zaplatit 15.3.2012 ? Ale zase z jiného textu už logicky vychází 15.6.2012 ...a tak si to i pamatuji z posledního případu který jsem měla před cca 7 lety a poslední Q záloha se platila až 15.3.2013 a ta se zúčtuje až v DP za r. 2013 ? Může mi někdo kdo tyto zálohy platí potvrdit jednu z verzí ? díky moc