Náhrada mzdy při prac. neschopnosti

• (neregistrovaný)

19. 4. 2012 8:06

Dobrý den,
    prosím o radu. Dne 26.2.2012 mi skončila 3letá rodičovská dovolená. Jsem znovu těhotná (plán. porod 28.6.2012) a doktorka mi od 27.2.2012 pro rizikovost vystavila neschopenku. V práci mám smlouvu na 40h týdně s nerovnoměrně rozvrženou prac. dobou. Pro účely náhrady mzdy mi byly zaměstnavatelem naplánovány směny tak, že celkový součet neodpracovaných hodin (od 27.2. do 18.3.) je 103,5. Protože již v tomto roce do práce nenastoupím, nebude možné využít tzv. vyrovnávací období v délce 26 týdnů a mě tak bude chybět do smlouvou sjednaných týdenních hodin 16,5 hodin. Postupoval zaměstnavatel správně? Neměl směny naplánovat tak, aby byl splněn pracovní smlouvou daný počet hodin a tyto hodiny proplatit? Děkuji za odpověď Jarka

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 4. 2012 8:17

jasná (neregistrovaný)

Re: náhrada mzdy při prac. neschopnosti
      Sama píšete, že máte nerovnoměrně rozloženou prac. dobu. Plán směn zaměstnavatel bude psát i na další období, kdy nebudete brát náhradu mzdy od zaměstnavatele, ale nemocenskou a v té době se mohou hodiny srovnat. Myslím si, že zaměstnavatel postupoval správně.

• 19. 4. 2012 8:37

japi (neregistrovaný)

Jenže dále už bude neschopenku proplácet PSSZ a ta proplácí kalendářní dny a ne podle naplánovaných směn. Nebo se pletu?

• 19. 4. 2012 8:51

jasná (neregistrovaný)

Ano, OSSZ vyplácí nemocenskou za kalendářní dny. Ale plán směn musí zaměstnavatel dál vést, idyž máte nemocenskou. Musí směny plánovat, protože se můžete eventuelně vrátit z nemocenské a nastoupit do práce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).