Re: Auto a úvěr prosíííííííííím
Postupovala bych takto (zjednodušeně bez analytiky):
042/321 800.000,00Kč nákup HIM, pořízení investic (neřeším DPH)
022/042 800.000,00Kč převod na majetkový účet s příslušnou analytikou
321/221, resp. 211 800.000,00Kč úhrada KS, resp. fa
221/461(bankovní úvěr) nebo 379 (jiná finanční instituce) 700tis.Kč
461, resp. 379/221 splátka úvěru (neuvádíte výši, ale předpokládám 1/36 úvěrované částky)
Náklad z automobilu - prostřednictvím odpisů (viz níže citace ze zákona) :
§ 28 ZDP
(4) Při převodu vlastnictví hmotného movitého majetku v důsledku zajištění závazku převodem práva na věřitele může tento majetek odpisovat původní vlastník, pokud uzavře s věřitelem smlouvu o výpůjčce tohoto majetku na dobu zajištění závazku převodem práva.
PHM do vašich nákladů, podíl na ostatních nákladech by měl být uveden ve smlouvě o výpůjčce (sjednává se, co jste povinni sami zajišťovat a hradit)
Re: Auto a úvěr prosíííííííííím
dobry den,
chtela jsem se zeptat zda přeúčtováváte ke konci roku 479 na kártkodobé a douhodobé závazky ? já chtěla přeúčtovávat dle splatnosti do jednoho roku na krátkodobé a dan. poradce mi říkal, at se tím nezabývám. Jsme malinka firma. Tak me zajímá názor ostatních...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 4. 2012 13:54
Dobrý den,
prosím o radu. Nakoupili jsme na firmu auto z DE. Stálo cca 800.000,- Kč. Zaplatili jsme ho celé. Teď jsme uzavřeli smlouvu o úvěru na 700.000,-. S tím, že 100 tis. jsme hradili sami. Splátky 36 měsíců. Dále je k tomu smlouva o převodu vlastnického práva, tzn. že vlastníkem je ta společnost a my ho máme vypůjčené. Vůbec nevím jak účtovat. Jak zaúčtovat ten nákup, jednotlivé splátky a ten rozdíl co jsme jako hradili my. Nějak se v tom ztrácím. Platím za toto auto silniční daň, jako za naše auta? A PHM si můžu dát normálně do nákladů?
Vedeme podvojné účetníctví.
Moc děkuji za informace. Radek