Poskytnutý úvěr,podvojné účetnictví

• (neregistrovaný)

19. 4. 2012 15:29

Prosím o radu, firma si vzala úvěr, dlouhodobý na nákup stroje. Tímto úvěrem byla provedena č.úhrada fa za dodaný stroj,zaúčt. 321/461 a zbytek faktury firma doplatila 321/221. Takže penílze poslala banka rovnou dodavateli a ne nám. Splátky úvěru zaúčt. 231/221. Jak ale zaúčtuji vklad úvěru do účetníctví na účet 231 z kterého pak provedu úhradu faktury a na který účtuji splátky? Děkuji za radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 4. 2012 15:39

...... (neregistrovaný)

Re: Poskytnutý úvěr,podvojné účetnictví
      Dobrý den,

bohužel jsem se v tom trošku ztratila. Napište mi, jak přesně šly operace za sebou a já vám napíšu účtování...

• 19. 4. 2012 18:38

Šubrtová (neregistrovaný)

Firma má uzavřenou smlouvu o úvěru na koupi stroje.Od dodavatele má fakturu zaúčtovanou 042/321 a dodaný stroj,banka poslala peníze přímo dodavateli na úhradu faktury za stroj ne firmě na účet.Jak zaúčtovat úvěr do účetnictví,aby se mohlo provést zaúčt. úhrady fa 321/231 a úhrada splátek úvěru 231/221.
      Děkuji

• 20. 4. 2012 5:26

JanaS. (neregistrovaný)

Já bych vzala smlouvu, kde je vyznačeno, kolik peněz zaslali dodavateli (smlouvu o úvěru) a dala bych to jako přílohu do interního dokladu a účtování 321/231 (jen pozor, zda se nejedná o dlouhodobý bankovní úvěr - v tom případě by bylo místo účtu 231 všude uveden účet 461 - ale všude, i v úhradě splátek - 461/221)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).