Re: stěhování zaměstnavatele
místo výkonu práce sjednané v PS lze změnit pouze se souhlasem zam-ce.Pokud tento nesouhlasí, tak má zam-tel možnost se s ním rozejít buď dohodou z důvodu § 52 b) nebo mu dát výpově´d dle tohoto ustanovení, jinou možnost nemá. Pochopitelně, že je zde zákonný nárok na odstupné podle § 67/dle délky zaměstnání).
Tak většinou to bývá zaměstnanec, který v takovém případě nechce o dohodě slyšet. Pokud má v pracovní smlouvě uvedeno jako místo výkonu práce A a toto pracoviště bylo zrušeno, tak je na zaměstnavateli, aby to řešil. Protože pokud se nedohodnou na jiném místu výkonu práce, musí mu přidělovat práce v místě A. Pokud nemůže, tak se s ním buď musí dohodout na ukončení poměru buď bez důvodu (a bez odstupného) nebo z důvodu přestěhování. Pak poměr skončí sjednaným dnem a s odstupným. Pokud se nedohodnou, tak mu musí dát výpověď podle § 52b. Protože mu nebude moci v místě výkonu práce přidělovat práci, bude mu muset platit náhradu po výpovědní dobu a pak prac. poměr skončí s odstupným.
Děkuji oběma za reakce. Zaměstnananec by rád skončil, třeba hned (nemají dobré vztahy). Možná pro někoho úsměvný dotaz, ale co má tedy zaměstnanec dělat. Do nového místa dojíždět nemůže, a ukončení pracovního poměru v ruce nemá...jak má zaměstnavatele donutit dát výpověď nebo přistoupit na dohodu ?? Když nebude dojíždět do nového místa, je to porušení pracovních povinností ??
Dobrý den, nedá mi to, abych nenapsal. Jsem ve stejném problému. Zaměstnavatel propustil během roku téměř všechny zaměstnance (stovky lidí). Na mě pořád nějak zapomíná. Už bych rád hledal novou práci, ale pořád čekám na odstupné. Po 30ti letech práce u něho, by to bylo smutné, kdyby mi nedal, na co mám nárok. Upozornil jsem na sebe a zaměstnavatel se nejprve snažil i dohodu pro nadbytečnost bez výpovědní doby odpracované, nebo proplacené, nyní mi ji přiznal, ale nabídl mi odstupné poze ze základu. Já se domnívám, že mám nárok na průměrný plat s prémiema, které tvoří podstatnou část mého platu a svate div se, po třiceti letech ni koruna jako díky za práci, kterou jsem pro něho udělal navíc
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 4. 2012 15:02
Dobrý den, prosím o radu (zkoušela jsem vyhledat v historii, ale neuspěla jsem).
Zaměstnavatel se přestěhoval do místa cca 150 km daleko než má zaměstnanec uvedeno ve smlouvě jako místo výkonu práce. POkud zaměstnanec nemůže dojíždět, jak skončí pracovní poměr ? Zaměstnavatel nechce o dohodě ani slyšet.
Děkuji