Re: Opožděné podání silniční daně
Nevím, jak jste přišla na částku 5%. Nevím jaká je výše daň. povinnosti, ale pokuta za pozdní podání je 0,05% za každý den prodlení, max.5%, nesmí být nižší než 500 a vyšší než 300000,-.
Kromě toho zaplatíte úrok z prodlení za pozdní platbu, ten se vypočítá od 5.dne od splatnosti do dne platby a výše úroku z prodlení odpovídá ročně výši repo sazby stanovené Českou národní bankou, zvýšené o 14 procentních bodů, platné pro první den příslušného kalendářního pololetí. Vzhledem k tomu, že u daň silniční je splatná v zálohách, pak já na Vašem místě bych počkala na platební výměry. Ale nic nebrání si to spočítat a zaplatit teď. Akorát si musíte dát pozor, aby tato vaše platba nebyla od FÚ brána jako záloha na daň 2012, která byla splatná 15.4.
No jistě, napsala jsem to špatně. Vím, že je 0,05% a s úrokem z prodlení taky počítám. Jenom jsem nevěděla, jestli si tu pokutu a úrok z prodlení mám vyměřit sama anebo počkat, až mi jej předepíší.
Takže můžu klidně čekat, jestli to dobře chápu? Mám strach, aby mi za 5 let třeba neřekli, že jsem si to měla splatit a vypočítat sama a aby mi pokutu ještě nenavýšili.
Podle daň. řádu o povinnosti platit pokutu rozhodne správce daně platebním výměrem a je splatná do 30 dnů ode dne oznámení platebního výměru.
U úroku z prodlení je to trochu jinak. Ten je splatný dnem, ve kterém jsou splněny zákonné podmínky pro jeho vznik, takže každým dnem, kdy není daň zaplacena nabíhá jeho část. Takže nic nebrání tomu, si úrok spočítat a zaplatit. §252 DŘ Správce daně může daňový subjekt vyrozumět o předpisu úroku z prodlení platebním výměrem kdykoliv, vyžaduje-li to stav osobního daňového účtu daňového subjektu.
V zákoně je napsáno může, takže se může stát, že klidně budete mít na dani silniční předepsaný úrok, ale paltební výměr vám nepřijde. Ale vždycky se bude počítat od splatnosti do zaplacení, takže žádného navýšení se obávat nemusíte.
Přidám naši zkušenost. DPH jsme několikrát zaplatili později, všechny výměry na penále jsme obratem platili... Nicméně jednoho dne se nám ozvala banka, že máme na účtu exekuci od FÚ... po poměrně složitém pátrání (protože nám nikdo exekuční výměr neposlal) jsme zjistili, že se exekuce týká zbylého NEPŘEDEPSANÉHO penále (ve výši cca 3tis - všechno DPH řádově ve statisících zaplaceno). Bylo nám řečeno, že je to jen na správci daně, jestli nám výměr zašle... Takže asi tak... Od té doby máme na účtu schválně "přeplatek"
Tak to je nesmysl - nemohou vymáhat nic, co není sděleno. Navíc penále bylo a je vždy splatné až po doručení platebního výměru (jinak je to u úroku, ale jak už jsem psala, sice je splatný, jsou-li splněny zákonné podmínky, ale aby bylo vymahatelné, musí FÚ nejprve sdělit platebním výměrem).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 4. 2012 2:27
Zapomněla jsem podat přiznání k silniční dani a zaplatit ji v termínu. Udělám to tedy nyní. Vím, že mám za každý den zaplatit 5% z částky. Mám už tuto částku rovnou poslat na fú nebo mám počkat, až mi ji vyměří?