Kdo platí DPH u RPDP?

• (neregistrovaný)

22. 4. 2012 11:26

Jsem odběratel, dodavatel mi na faktuře uvedl info o režimu PDP (to je dobře). Já mu platím vlastně cenu bez DPH, tak jsem myslela, že naše firma zaplatí to DPH státu. Ale v účetním programu s tím bojuju, hodnota DPH se mi objevuje na ř.10 i na ř. 43, čímž je DPH k platbě 0 Kč. Tak jsem zase začla pochybovat, zda vlatně vím, co to je RPDP. Doteď jem s tím praktickou zkušenost neměla. Prosím, napište mi to ... jako úplnému začátečníkovi. Nevím, kam se teď obrátit o radu....?? DÍKY.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 4. 2012 11:53

Vladimír 2

Re: kdo platí DPH u RPDP?
      ==v účetním programu == kterém?
      ==Nevím, kam se teď obrátit o radu....?? ==
      na toho, od koho máte účetní program.

Bez znalosti podrobnějších informací vám zde nikdo neodpoví.

• 22. 4. 2012 13:06

Eva M.

Zkuste si porovnat stav dříve a nyní:

Dříve:
      Dodavatel vystavil fakturu, odvedl z ní státu dph, od odběratele dostal dph zaplaceno = z hlediska dph byl na nule.
      Odběratel: přijal fakturu, zaplatil dph dodavateli, vynárokoval si dph od státu (měl-li na odpočet dph nárok) = z hlediska dph byl na nule.
      Stát: dostal dph zaplaceno od dodavatele, vrátil dph odběrateli = z hlediska dph byl na nule.

Nyní:
      Dodavatel vystaví fakturu, žádnou dph neplatí ani nedostáv = dph nula.
      Odběratel odvede tu přenesenou daňovou povinnost státu místo dodavatele a zároveň si ji vynárokuje zpět (má-li nárok na odpočet) = dph opět nula.
      Stát dph papírově dostane od odběratele a zároveň mu ji vrátí = dph opět nula.

Ptáte se tedy, proč celý ten cirkus s RPDP vznikl, když jsou všichni tak jako tak na nule? V poctivých obchodech se skutečně nic nezměnilo a nikdo neprodělal ani nevydělal. Problém ovšem byl dříve u nepoctivých obchodů,kdy dodavatel dph státu NEODVEDL, nicméně odběratel si je od státu vynárokoval. Škodný byl tedy stát, který dph nedostal od dodavatele.

RPDP je tedy obranou státu proti takovýmto nepoctivým obchodům, které se leckdy objevovaly a kdy ta neodvedená dph zůstala viset jako pohledávka za nějakýmm dodavatelem, např.l fiktivní SRO s ukrajinskými či kdovíjakými majiteli.

• 22. 4. 2012 13:13

JS (neregistrovaný)

JSTE NAPROSTO SKVĚLÁ!!!!!!! Opravdu jsem to asi takto potřebovala slyšet. Já si to tady i malovala (dřív než jsem vznášela dotaz), ale pořád jsem si nebyla jistá. A šéf by mi za to nepochválil :-( Děkuji, děkuji děkuji!!!

• 22. 4. 2012 13:45

Eva M.

Děkuju za milá slova, ráda jsem pomohla. Příště zase třeba pomůžete vy mně nebo někomu jinému :-) Hezký den!

• 23. 4. 2012 12:44

anonymm (neregistrovaný)

Moc děkuji i já, stále jsem nechápala proč ten stát nedostane od nikoho to DPH zaplacené, teď jste mi to vyjasnily.Taky jsem si to stále malovala, ale rozum mi to nebral.Ještě jednou moc díky a přeji všem pěkný den.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).