Výsadba stromů

• (neregistrovaný)

29. 4. 2012 20:32

Dobrý den, vlastníme pozemek za cca 3 mil. postavila se na něm firemní budova. V současné době se tam vysadily stromy v hodnotě cca 18.000,- Uvažuju dobře, když to zaúčtuju na zhodnocení pozemku - tedy na účet 031? Nebo byste účtovali na 501?
    Děkuji za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 4. 2012 8:56

kik (neregistrovaný)

Re: Výsadba stromů
      Řeším podobnou situaci, můj DP mi řekl ať to dám na 518, 548, 501 - prostě prý na nějákou pětku.
      V tomto případě se prý částka neřeší i kdyby to mělo být za 80.000,- ihned do nákladů.

Tak pravil můj DP.

• 30. 4. 2012 9:23

Helas (neregistrovaný)

Někde jsem četla toto:
      Pokud byla v souvislosti s budováním provozovny vysazována zeleň ve formě okrasných stromů, keřů apod., je třeba posoudit způsob realizace. Pokud výsadba ozdobných květin, dřevin a keřů na pozemku byla součástí projektu v souvislosti s pořízením stavebního díla, uplatní se v základu daně až ve formě odpisů a je součást vstupní ceny tohoto díla.
      V případech, kdy se provede výsadba těchto dřevin, keřů atd. dodatečně, a nebyla součástí projektu, jde bez ohledu na cenu sadby o výdaj provozního charakteru zahrnovaný do nákladů podle účetních předpisů, který je uznatelný i daňově, ať již by šlo o pozemek vlastní nebo najatý. Nejde tudíž o pěstitelské celky, vymezené v § 26, odst. 9 zákona o daních z příjmů.

• 30. 4. 2012 15:19

Monikaaa (neregistrovaný)

Děkuji Vám oběma za odpověď :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).