Re: Výpověď z pronajatého bytu
Ano, mají uzavřenou smlouvu o pronájmu na dobu neurčitou.Jde o dům,který má pronajímatelka v osobním vlastnictví a má zrekonstruovaný byt z půdního prostoru. Kromě tohoto nezkolaudovaného bytu pronajímá ještě pokoj u sebe studentům. Vím, že ani z tohoto pronájmu neodvádí daně. Ale jde mi o to, jestli je ta výpověď platná, kyž nic neporušili, jen že jsou paní nesympatičtí,protože není vždy po jejím a jsou tam navíc "načerno"
Jak jsem četl celé vlákno, zdá se mi, že se tu pletou pojmy.
Existuje nájemní smlouva - z té lze podat výpověď pouze ze zákona (Občanského) stanovených důvodů. Min. výpovědní lhůta je 3 měsíce a přes to nejede vlak. Leda, že obě strany se vzájemně domluví o ukončení dříve, avšak kratší dobu NELZE zakomponovat do samotné nájemní smlouvě - jedná se o neplatně ustanovení.
Poté existuje podnájemní smlouva. Ta končí automaticky když končí nájemní smlouva anebo nájemce může dát 3 měsíční výpověď podnájemci bez udání důvodu anebo lze stanovit libovolnou výpovědní lhůtu v podnájemní smlouvě.
Hlavně, pronajímatel by měl mít pojištěný nájem oproti neschopnosti nájemce platit nájem, a ten by měl učinit též oproti podnájemce (řetězec rizik).
vat?
>>Děkuji
>
>Jak jsem četl celé vlákno, zdá se mi, že se tu pletou
>pojmy.
>
>Existuje nájemní smlouva - z té lze podat výpověď
>pouze ze zákona (Občanského) stanovených důvodů. Min.
>výpovědní lhůta je 3 měsíce a přes to nejede vlak. Leda,
>že obě strany se vzájemně domluví o ukončení dříve,
>avšak kratší dobu NELZE zakomponovat do samotné nájemní
>smlouvě - jedná se o neplatně ustanovení.
pokud si pročtete dotaz, tak nejdete o nájemní vztah
>
>Poté existuje podnájemní smlouva. Ta končí automaticky
>když končí nájemní smlouva anebo nájemce může dát 3
>měsíční výpověď podnájemci bez udání důvodu anebo lze
>stanovit libovolnou výpovědní lhůtu v podnájemní
>smlouvě.
>
>Hlavně, pronajímatel by měl mít pojištěný nájem oproti
>neschopnosti nájemce platit nájem, a ten by měl učinit
>též oproti podnájemce (řetězec rizik).
a co tím vlastně chcete říci,nějak mi to nedochází?!)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 4. 2012 12:02
Dobrý den, vím že tento můj dotaz zde asi nepatří, ale už hodněkrát tady bylo odpovídáno na nejrůznější otázky. Dcera bydlí s přítelem a půlročním dítětem v podnájmu. Jelikož tam dochází k neshodám mezi pronajímatelkou a podnájemníky, dala paní pronajímatelka nájemníkům dvouměsíční výpovědˇ. Podotýkám, že se opravdu jedná o osobní nesympatie, podnájemníci pravidelně platí nájem i jinak se chovají slušně.Chci se zeptat,zda musí tuto výpověď dcera akceptovat, když byt není zkolaudovám, paní podnájemníky nemá nikde evidované a tudíž ani nepodává přiznání k dani z příjmu. Co by jste radili,jak se zachovat?
Děkuji