Re: Výpověď z pronajatého bytu
Ano, mají uzavřenou smlouvu o pronájmu na dobu neurčitou.Jde o dům,který má pronajímatelka v osobním vlastnictví a má zrekonstruovaný byt z půdního prostoru. Kromě tohoto nezkolaudovaného bytu pronajímá ještě pokoj u sebe studentům. Vím, že ani z tohoto pronájmu neodvádí daně. Ale jde mi o to, jestli je ta výpověď platná, kyž nic neporušili, jen že jsou paní nesympatičtí,protože není vždy po jejím a jsou tam navíc "načerno"
Jak jsem četl celé vlákno, zdá se mi, že se tu pletou pojmy.
Existuje nájemní smlouva - z té lze podat výpověď pouze ze zákona (Občanského) stanovených důvodů. Min. výpovědní lhůta je 3 měsíce a přes to nejede vlak. Leda, že obě strany se vzájemně domluví o ukončení dříve, avšak kratší dobu NELZE zakomponovat do samotné nájemní smlouvě - jedná se o neplatně ustanovení.
Poté existuje podnájemní smlouva. Ta končí automaticky když končí nájemní smlouva anebo nájemce může dát 3 měsíční výpověď podnájemci bez udání důvodu anebo lze stanovit libovolnou výpovědní lhůtu v podnájemní smlouvě.
Hlavně, pronajímatel by měl mít pojištěný nájem oproti neschopnosti nájemce platit nájem, a ten by měl učinit též oproti podnájemce (řetězec rizik).
vat?
>>Děkuji
>
>Jak jsem četl celé vlákno, zdá se mi, že se tu pletou
>pojmy.
>
>Existuje nájemní smlouva - z té lze podat výpověď
>pouze ze zákona (Občanského) stanovených důvodů. Min.
>výpovědní lhůta je 3 měsíce a přes to nejede vlak. Leda,
>že obě strany se vzájemně domluví o ukončení dříve,
>avšak kratší dobu NELZE zakomponovat do samotné nájemní
>smlouvě - jedná se o neplatně ustanovení.
pokud si pročtete dotaz, tak nejdete o nájemní vztah
>
>Poté existuje podnájemní smlouva. Ta končí automaticky
>když končí nájemní smlouva anebo nájemce může dát 3
>měsíční výpověď podnájemci bez udání důvodu anebo lze
>stanovit libovolnou výpovědní lhůtu v podnájemní
>smlouvě.
>
>Hlavně, pronajímatel by měl mít pojištěný nájem oproti
>neschopnosti nájemce platit nájem, a ten by měl učinit
>též oproti podnájemce (řetězec rizik).
a co tím vlastně chcete říci,nějak mi to nedochází?!)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
30. 4. 2012 12:02
Dobrý den, vím že tento můj dotaz zde asi nepatří, ale už hodněkrát tady bylo odpovídáno na nejrůznější otázky. Dcera bydlí s přítelem a půlročním dítětem v podnájmu. Jelikož tam dochází k neshodám mezi pronajímatelkou a podnájemníky, dala paní pronajímatelka nájemníkům dvouměsíční výpovědˇ. Podotýkám, že se opravdu jedná o osobní nesympatie, podnájemníci pravidelně platí nájem i jinak se chovají slušně.Chci se zeptat,zda musí tuto výpověď dcera akceptovat, když byt není zkolaudovám, paní podnájemníky nemá nikde evidované a tudíž ani nepodává přiznání k dani z příjmu. Co by jste radili,jak se zachovat?
Děkuji