Re: penále u Fú za opožděné úhrady
zrovna jako vy, myslela jsem si, že posílám úhrady DPH (také opožděně), ale šlo to i na penále. Do dnešního dne nevím, kolik mám dluh na DPH a kolik na penále, když mi jednou za čas pošlou oznámení o dluhu, tak se nikdy nesejdem. Když po nich chci, aby mi sdělili, kolit z oznámené dlužné částky činí penále a kolik je dluh za vlastní DPH, tak mi to pracovnice není schopna říci. Mám prý stále posílat, oni si to přiřadí.
Pokud nemáte daňového poradce (ten by mohl mít přístup na jejich stránkách na vaše platby a z toho pozná, kolik jste aktuálně v "mínusu"), tak si požádejte o výpis z evidence plateb. Podle toho zjistíte, kolik tam máte naúčtované penále.
Jinak oni posílají i za víc jak rok vyčíslenou částku, že si to srazili.
Re: penále u Fú-prosím názory i ostatníc
přesně tak nedokáží přesně říct - kolik na co poslat,a le i to penále musím mít zaevidované v DE.Je v tom čím dál větší guláš
Re: penále u Fú-prosím názory i ostatníc
Vaši správci daně si to usnadňují. To je tak vždy, když daňový subjekt tomu nerozumí a nemá na to "odborníka"
------------
§ 252
Úrok z prodlení je splatný dnem, ve kterém jsou splněny zákonné podmínky pro jeho vznik, a na osobním daňovém účtu se předepisuje nejpozději do desátého dne po skončení měsíce následujícího po měsíci, ve kterém uplynul den jeho splatnosti. Před tímto dnem se předepíše na osobním daňovém účtu zejména v případě, že je nedoplatek, ze kterého vzniká úrok z prodlení, vymáhán, nebo pokud byl tento úrok uhrazen, nebo pro zjištění vratitelnosti přeplatku.
-----------
Laicky řečeno.Pokud pošlete peníze na DPH později, správce daně je povinen vyměřit úrok z prodlení a to nejpozději v termínu viz výše.
Předepíše jej na váš osobní daňový účet..... takže ví.
Ale on jej předepíše, ale nemusí vám to dávat písemně.
Zjistit to můžete jednoduše, buď máte zřízen přístup do DIS (daňové informační schránky) nebo nahlédnutím do spisu.
Tak já mám takové zkušenosti, že Fú si přeplatky z jiných našich účtů přeúčtovává Z MOCI ÚŘEDNÍ třeba na dlužné DPH, já v domnění, že dlužím dph, tak už dlužím silniční daň atd. Bylo mi na FÚ řečeno, že mám volat, volat a volat. A oni mi možná řeknou jaké stavy na účtech mám. Počítají penále, teď mi dopočítávají rok zpětně po měsících, někde s plusem, někde s mínusem, takže pořád BORDEL. Sice jde o desíky korun, ale bordel mi to děla v účtu. Nařídila jsem si trpělivost s FÚ :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 5. 2012 14:36
dobrý den,
chtěla jsem se optat - bohužel nejsem zrovna včasný platič vůči Fú - platím, jak průběžně.
Když jsem doplatila za čtvrtletí DPH,tak mě paní z Fú kontaktovala, že tam mám stále dluh. Zjistila jsem, že oni současně z té mé platby hradí i penále, takže tam mám DPH stále neuhrazeno.
Žádné vyčíslení kolik penále dělá jsem nedostala, prý pro velké množství práce tisknou tisknou vyčíslení 1x za rok.
Jak tedy zjistit kolik dlužím vč. penále.to tam musím stále volat.
Jaké máte vy zkušenosti??