Re: nová s.r.o.- začátečník
Společnost ručí za své závazky veškerým majetkem, zde se má na mysli osobní odpovědnost společníků s. r. o. Pokud by bylo společníků více, nemusí splácet své vklady najednou před založením, ale část mohou splatit později. A do této výše zodpovídají osobně za závazky společnosti. Vy jste jediný společník, musíte splatit celý vklad před založením, nesplacené vklady se Vás tudíž netýkají.
Díky moc, ale ještě ke splacení ZK- vždyť se musí na účet banky vložit ještě před podáním žádosti na OR.
.
>>>Pokud by bylo společníků více, nemusí splácet své
>>>vklady najednou před založením, ale část mohou
>>>splatit
>>>později. A do této výše zodpovídají osobně za závazky
>>>společnosti. Vy jste jediný společník, musíte splatit
>>>celý vklad před založením, nesplacené vklady se Vás
>>>tudíž
>>>netýkají.
>>je to tak, až na drobný detail, že ZK se splácí až po
>>založení, ne před.
>Díky moc, ale ještě ke splacení ZK- vždyť se musí na
>účet banky vložit ještě před podáním žádosti na OR.
jistě,postup je násl.:
-not. zápis o založení s.r.o.-tím je firma založena
-složení ZK na účet v bance, ta vydá doklad, vždy požaduje předložit zaklad. listinu s.r.o.
- teprve potom následuje podání návrhu na zápis s.r.o. do OR, dnem zápisu firma vznikne, a od tohoto okamžikumůže i nakládat se ZK podle potřeby firmy
Co se děje se ZK v mezidobí?
Jde mi přesně o tuto situaci a nevím si rady, kdy jaký krok účtovat.
--- Leden: Složení ZK v bance PŘED vznikem s.r.o. Nemůže jít o splacení ZK, neboť účet ještě nepatří společnosti, ta ještě neexistuje. Ale společníci již částku složili. Co je to za účetní operaci?
--- Březen: Zapsání společnosti do OR
--- Květen: Výpis z účtu: 4.5.2016 Příjem částky ZK převodem.
Poraďte prosím, co se dělo účetně se ZK mezi složením společníky a převedením na účet společnosti.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 5. 2012 14:57
Dobrý den, chtěl bych založit společnost se zákl.kap.200.000Kč.
Poprosil bych o vysvětlení, co znamená, že společníci v s.r.o. ručí za závazky společnosti do výše souhrnu nesplacených částí vkladů zapsaných do rejstříku.
Zajímá mě právě pojem "nesplacená část vkladu"-co jsem se dočetl, tak by to mělo být vložení těch 200 000 na účet. Potom ale přece pokud Kč nevložím na účet, tak nemůže být společnost založena. Potom bych si chtěl také ujasnit, co se týče odpovědnosti celé společnosti za závazky, zda ručí 200 000 nebo celým svým majetkem dle např.odhadce nebo účetní hodnoty.
Děkuji a nezlobte se, jsem v tomto opravdu začátečník