Starobní důchod

• (neregistrovaný)

3. 5. 2012 7:36

Dobrý den, prosím Vás nikdy jsem takovu záležitost neřešila. Zaměstnankyně 24.7.2012 vzniká nárok na starobní důchod. Normálně u nás zůstane zaměstnána. Já ji musím dovyplnit nějaké tiskopisy...ale jinak nevím, co se pro nás jako zaměstnavatele mění..Odvody atd...Děkuji za odpovědi.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 5. 2012 9:05

markov (neregistrovaný)

Re: Starobní důchod
      To, že jí vzniká nárok, jesště automatisky neznamená, že jí bude přiznán - ale pokud musíte "dovyplnit nějaké tiskopisy", pak o něj zřejmě žádá.
      Pro Vás její SD značí jediné - nevztahuje se na ni MVZ u ZP.

• 3. 5. 2012 9:40

Alča1 (neregistrovaný)

Ještě ji musíte ke dni 24.7.2012 náhlasit D na zdrav. pojištovnu,tj. že je plátcem ZP i stát. Od sociálky jsem dostala návod, co chtějí, a podle toho jsem vystavila ELDP a potvrzení.

• 4. 5. 2012 21:14

inzinyrka (neregistrovaný)

Měla by Vám aspoň říci, jestli si o důchod žádá. K žádosti o důchod, kterou si paní vyřídí na OSSZ místně příslušné jejímu trvalému bydlišti, potřebují ELDP do posledního zúčtování, které máte hotové ke dni podání žádosti, a potvrzení zaměstnavatele (vyplníte podle rubrik, co je potřeba, není to žádná věda). Originál ELDP a potvrzení dáte paní do ruky, odevzdá to na důchodovém v průběhu vyřizování žádosti.
      Dále musíte vědět, kdy jí podle tabulek a podle počtu dětí vznikne nárok na důchod. Podle toho bude po skončení roku vypadat další ELDP, kterým navážete na první, odevzdaný k žádosti o důchod. Tento další rozdělíte na dva řádky, a to do nároku a po nároku. Na prvním řádku bude např. (pokud byl první ELDP vystaven třeba od 1.1. do 31.3.)1++ 1.4.-23.7. a odpovídající počet dnů, na druhém řádku 1D+ 24.7.-31.12., odpovídající dny a VZ za odbobí 1.4.-31.12. VZ se nedělí, jenom dny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).