Zaměstnání invalidy

• (neregistrovaný)

3. 5. 2012 12:36

Dobrý den,

prosím o radu. Mám jednoho jediného zaměstnance, který je invalida 3. stupně. Zaměstnávám ho na dohodu o pracovní činnosti na 2 hodiny denně, tak aby nepřišel o invalidní důchod.

Mám nárok na slevy a úlevy? Všude jsem četla, že ano pokud zaměstnám "více než 50% osob se zdravotním postižením z celkového průměrného přepočteného počtu zaměstnanců". Nějak nechápu tento výpočet a zda-li se to vůbec dá aplikovat při takto pokrácené pracovní době 2h denně (zda-li tedy jsem zaměstnavatel s více než 50% osob se ZP).

Předem moc děkuji za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 5. 2012 12:53

JanaHaj (neregistrovaný)

Re: Zaměstnání invalidy
      Způsob výpočtu stanoví vyhláška:
      http://www.mpsv.cz/ppropo.php?ID=v518_2004#par11

• 3. 5. 2012 13:48

Janca14 (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď. Ale jak jsem psala, nerozumím výpočtu...

• 4. 5. 2012 10:07

Janca14 (neregistrovaný)

Ne nemám, mám momentálně zažádáno o zřízení chráněného pracovního místa. Ale zatím jej nemám schválené. Mám jednoho zaměstnance na DPČ na 10h týdně, který je v invalidním důchodu 3. stupně. V účetním programu mám volbu zatrhnout "nad 50% invalidních" - zaměstnanci by pak zbylo ze mzdy více (U zaměstnanců, kteří jsou poživateli invalidního nebo částečného invalidního důchodu, se ve vystavené mzdě, sníží základ pro výpočet zdravotního pojištění o legislativní částku „Stát plátcem do limitu“).

Jde o tom, že se mu snažím pomoc, aby mu zbylo co nejvíce vzhledem k tomu, že skoro celý invalidní důchod mu sežere nájem, atd.... každá koruna se mu hodí.

Předem moc děkuji

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).